Hoe lang is een Chinees?

Waarschijnlijk heb je deze vraag wel eens gehoord. Hoe lang is een chinees? Vervolgens wist je het antwoord niet en werd je misschien wel uitgelachen of ‘raar’ aangekeken. Je bent niet de enige, want er zijn heel veel mensen die hier het juiste antwoord niet op weten. Persoonlijk wisten we zelf het antwoord ook niet. In dit artikel gaan we in op deze mysterie.

Het mysterie; hoe lang is een chinees

Zoals je waarschijnlijk weet word je voor de gek gehouden. De zin hoe lang is een chinees wordt door veel mensen geïnterpreteerd als een vraag. Dit is het niet, want het is namelijk gewoon een zin, een constatering of een feit. Het zinsdeel ‘Hoe Lang’ is namelijk een naam van iemand. Deze naam, is iemand afkomstig uit China. Je kunt bijvoorbeeld ook zeggen: Frank is een Chinees.

Veel mensen snappen het niet, omdat ze denken dat er een vraag wordt gesteld. Alleen bedenk even in je gedachten een chinees persoon. Deze persoon heet Hoe Lang. Klinkt best realistisch toch? Want veel chinezen heten van de achternaam ‘Lang’. Dit is ook niet zo gek, want de bevolking van China bestond in 2017 uit 1382 miljoen personen. Dat is zo ongeveer 83 keer meer dan de Nederlandse bevolking. Veel mensen uit China heetten Hu Lang, zoals je dat ook kunt zien op Facebook.

De lengte van een gemiddelde chinees

Wil je echt weten hoe lang een chinees is? Dan geven we daar ook natuurlijk antwoord op. De kleinste mensen ter wereld bevinden zich in zuidoost Azië. Waarschijnlijk heb je ook nog nooit een lange chinees gezien. Volgens wordpopulationreview, die zich gespecialiseerd heeft in data, is de gemiddelde lengte van een Chinese man boven de 18 jaar 175.6cm. De Chinese vrouwen zijn gemiddeld iets minder lang, namelijk 163,4cm.

In verhouding met de Nederlandse vrouwen en mannen zijn chinezen gemiddeld klein. Nederland staat namelijk ook bekend om de landen met de langste personen. Gemiddeld wordt een Nederlandse man 183.7cm, vrouwen met de Nederlandse nationaliteit worden gemiddeld 170.3cm.

Het lied: Hoe lang is een chinees van Bc’t Zooike

BC’t Zooike is een carnavalsvereniging uit Hoeven die in 2003 het carnavalslied: ‘hoe lang is een chinees’ op de markt bracht. Het carnavalsthema was in dat jaar namelijk: ‘Made in China’. Het was de ideale mogelijkheid om de song in te zetten als openingsact. Het lied wordt nog veel gedraaid tijdens carnaval. Het lied kun je op YouTube of Spotify luisteren. 

Nu weet je de clue!

Hopelijk is het mysterie nu eindelijk opgelost. Je snapt de clue en als iemand tegen je zegt ‘Hoe lang is een chinees’, dan kun je daar gewoon op reageren ‘Ja, klopt’. Je kunt deze dooddoener ook mooi gebruiken wanneer je kinderen zeurderig zijn.