Hoeveel is een rug in geld? Lees hier alle synoniemen en straattaal voor geld

Een rug, een doekoe, allemaal synoniemen voor geld. Maar voor hoeveel euro is een rug? En waar komen al deze termen vandaan. In dit artikel gaan we je alles vertellen over deze ‘ouderwetse taal’ of ‘straattaal’. Na het lezen van dit artikel zal je precies weten hoeveel een term waard is. Want met geld kunnen we natuurlijk weer leuke dingen kopen!

Veel termen komen van de gulden tijd

De munten en bankbiljetten van de gulden hebben volkse namen gekend. De Nederlandse gulden was vanaf de middeleeuwen tot in januari 2002 een Nederlandse munteenheid en een wettig betaalmiddel. De gulden werd in 2002 vervangen door de euro.

De euro werd ingevoerd om de schommelende wisselkoersen tegen te gaan. Daarnaast was er op de wereldmarkt behoefte aan één gemeenschappelijke Europese munt. Je kon bijvoorbeeld met de Gulden moeilijk betalen wanneer je in Oostenrijk op vakantie ging. Voor vrijwel elk gulden biljet of munt was er wel een synoniem. Hieronder gaan we in op de populairste synoniemen.

Hoeveel is een rug waard?

Een rug staat normaal bekend als een lichaamsonderdeel. Maar een rug in geld stond bekend als de ‘rooie rug’ of de ‘rooie’. Dit was een bankbiljet dat stond voor 1000 gulden. Het werd ook wel een rootje genoemd.

Het synoniem is afgeleid van de kleur van het biljet, die namelijk rood was. Later werd de kleur omgetoverd naar groen. Echter refereerde iedereen nog terug naar de oude, oorspronkelijke kleur. Als iemand rug zegt, dan bedoelen ze hiermee 1000 gulden of 1000 euro. Als mensen zeggen, doe maar 10 ruggen, dan betekent dat het 10.000 euro kost.

Hoeveel is een vuurtoren waard?

De vuurtoren was vroeger ook een veel bekende term. De vuurtoren was 250 gulden waard. Het bankbiljet had een namelijk een afbeelding met de vuurtoren van Haamstede. De ontwerper Ootje Oxenaar heeft het bedacht. De vuurtoren van Haamstede bestaat nog steeds.

Hoeveel is een meier waard?

Een meier nog een term die je nog steeds wel hoort in Nederland. Een ander woord voor meier is mutje, snip, bankje of bankie. Het was vroeger in de volkstaal de naam van een briefje van 100 gulden. Het is een afleiding van een hebreeuws woord mei’oh, dat honderd betekent. In de huidige tijd wordt het gebruikt om 100 euro aan te duiden.

Hoeveel is een zonnebloem waard?

Een zonnebloem is een biljet dat vroeger voor 50 gulden stond. Een zonnebloem werd ook wel een bram, brammetje of een bijltje genoemd. Het werd een zonnebloem genoemd omdat er een grote zonnebloem op het biljet werd weergegeven.

Hoeveel is een geeltje waard?

Een geeltje werd vroeger veel gebruikt in de volksmond. Het guldenbiljet was namelijk 25 gulden waard. De naam is afkomstig door de kleur van het biljet. Tijdens de periode 1861 tot 1909 had dit biljet een gele kleur. Het bleef na deze tijd wel in omloop, maar met de nieuwe rode kleur. Veel mensen bleven het na die tijd het 25 gulden biljet een geeltje noemen, omdat het zo ingeburgerd was.

Hoeveel is een joetje waard?

Eem joetje, ook wel bekend als een mattenklopper, prent of een tientje. Een joet (joetje, joet, joedje, juutje) was ook wel bekend als het 10 guldenbiljet. Ook deze naam is afkomstig van het Hebreeuwse alfabet. De letter jod, ook wel uitgesproken als joed is de tiende letter van het Hebreeuwse alfabet.

Hoeveel is een knaak waard?

Een knaak hoor je nog wel eens in Nederland. Het is geen biljet, maar een munt. Een knaak is 2,5 gulden waard. De naam is van onbekende oorsprong. Een knaak staat ook wel bekend als een riks of een rijksdaalder.

Hoeveel is een stuiver en een dubbeltje waard?

Waarschijnlijk hebben oudere mensen het wel eens gehad over een stuiver of een dubbeltje. Een dubbeltje was 10 guldencent waard. Een stuiver was 5 guldencent waard. Vaak worden deze munten gegeven als spaargeld.

Hoeveel is de gulden waard ten opzichte van de euro?

Het is lastig om te zeggen hoeveel gulden in euro’s waard zijn. In 2002 werd de gulden vervangen door de euro. De omwisselverhouding was bepaald op 2,203 gulden per euro. Dit betekent dat 10 gulden, zo ongeveer 5 euro waard was.

Echter is het terugrekenen nutteloos. Dit komt omdat we te maken hebben gehad met inflatie, oftewel: het leven is ‘duurder’ geworden. Echter kun je er ook meer voor terug krijgen.

Geld in straattaal

In het dagelijks leven wordt er veel straattaal gebruikt in combinatie met geld. Het wordt veel gebruikt in de criminele context en hoor je vaak terug in liedjes die door rappers zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het liedje van Lil Kleine – Krantenwijk: ‘ik ging slapen met een doezoe, werd wakker met een ton’.

Wat betekent saaf?

Saaf is net zoals doekoe, gaup, bread, donnies, do, floes, scrilla, ping, poen, money, paper en jarra voor geld. Geld is een ruilmiddel dat wat waard is omdat een ander het graag hebben wil er er een goed of een dienst voor wil leveren.

Hoeveel is een bankoe, barkie, doezoe en een donnie waard?

Hieronder gaan we in op de hoeveelheden van de straattaal. Het wordt voornamelijk gebruikt in de steden.

Een doezoe is het meeste waard in de straattaal. Het staat namelijk gelijk aan 1000 euro. Het woord is afgeleid van het woord doezoe (duizend). Het biljet bestaat niet, want het briefje van €500,- is het grootst. Ze zijn nog wel in omloop, maar deze briefjes worden niet meer uitgegeven. Ze werden namelijk veel gebruikt bij het witwassen van geld.

Een barkie staat gelijk aan €100 euro. Het lijkt veel op bankie, dat vroeger al gebruikt werd om 100 gulden aan te duiden. Op het guldenbiljet stond namelijk een ‘bankie’ afgebeeld.

Een bankoe staat gelijk aan €50,- euro. Het is straattaal voor vijftig euro.

Een donnie geld is straattaal voor een biljet van 10 euro. Het straattaalwoord Donnie komt uit het Surinaams van het woord ‘Doni’.

Je bent nu helemaal op de hoogte

Nu weet je alle bijnamen van het geld. Bekend zoals vroeger, maar ook de huidige straattaal kan je nu begrijpen. Mocht je zelf nog een woord tegen komen die je niet begrijpt, laat het ons dan gerust weten. We zoeken het graag voor je uit!