Hoeveel scheelt een halve schoenmaat in centimeters?

Schoenen kopen, dat is natuurlijk hartstikke leuk. Wanneer je een schoen gaat kopen is het belangrijk dat je hem mooi vindt, de prijs goed is en de maat natuurlijk goed zit. We doen dit immers steeds meer online. Dit komt omdat de keuze voor schoenen op het internet gigantisch is.

Enige nadeel, je kunt de schoenen niet eerst passen. We hebben ook niet altijd behoefte aan om schoenen te retourneren. Daarom is het heel belangrijk dat je de juiste schoenmaat besteld. Daarom vragen veel mensen zich af hoeveel centimeter verschil een halve schoenmaat is. In dit artikel gaan we je alles uitleggen zodat je de juiste schoenmaat kiest!

Hoeveel scheelt een halve schoenmaat?

De maatvoering van schoenen varieert wereldwijd, net zoals veel andere dingen hebben we daar nog geen wereldwijde erkende standaard voor. De die belangrijkste matengidsen die je ziet bij schoenen zijn VS, EU en VK. In Nederland maken we gebruik van de EU maatvoering.

EU maatvoering

De EU-maatvoering is unisex. Dit betekent dat dezelfde maatvoering wordt gehanteerd voor zowel vrouwen als dames. Een vrouw met maat 39 kan dus ook een mannenschoen met maat 39 dragen. Bij de EU-maatgids scheelt een halve schoenmaat 0,5cm (5mm). Neem bijvoorbeeld de Nike schoenen. Maat 40 staat voor 25cm, maat 40,5 staat voor 25,5cm.

Echter zie je dat dit per merk nog wel een aantal mm kan schelen, maar de waarheid ligt dicht bij de 5mm. Wil je het zeker weten? Zoek naar even op maattabel + [merk] schoenen. Op deze manier kun je exact zien hoe groot het verschil is tussen de halve schoenmaten.

VS en VK-maatgidsen

Bij de VS en VK-maatgidsen zit dat net iets anders. De VK maakt namelijk gebruik voor aparte maatvoeringen voor vrouwen als mannen. Een halve schoenmaat bij mannen is namelijk 0,5 cm (50mm), bij vrouwen ligt dat op 0,4cm (40mm).

Op deze manier kun je de schoenmaat opmeten

Ben je thuis en weet je niet exact welke schoenmaat je nodig bent? Dat kun je zelf meten. Je hebt een liniaal, potlood en een stuk papier nodig dat groter is dan je voet. Alle spullen gepakt? Volg dan het onderstaande stappenplan.

  1. Gebruik een vlakke ondergrond zoals de vloer
  2. Ga op het papier staan met één voet. Zorg ervoor dat de voet plat is en dat je comfortabel voelt. Je kunt ook eventueel met de hak tegen de muur aan gaan staan.
  3. Markeer het papier achter je voet (hak). Markeer vervolgens ook het papier bij je langste teen.
  4. Herhaal deze oefening vervolgens met je andere voet. Als je het niet zeker weet of je het goed hebt gemeten, herhaal het dan nog eens.
  5. Meet de markeringen op. Neem vervolgens de grootste afmeting als standaard.
  6. Tel hier 1cm bij op, want deze ruimte heb je nodig in je schoen.
  7. Controleer de maattabel en neem de schoenmaat waar bij je naar boven hebt afgerond.

Hoeveel ruimte moet je over hebben?

Deskundigen zeggen dat je de tenen moet kunnen bewegen in je schoen. Er moet voldoende ruimte zijn bij de bal van je voet, zowel in de breedte, lengte als in de hoogte. Je wilt namelijk niet met pijnklachten komen doordat je tenen en nagels in de knel komen. Er wordt aangeraden om 1 centimeter speling te houden. Je kunt controleren met je duim hoeveel ruimte je in de schoen hebt.

Let ook op dat ze niet te ruim zitten. Wanneer je schoenen te groot koopt gaan je voeten schuiven. Wanneer je voeten gaan schuiven in de schoen kun je last krijgen van blaren. Daarnaast voel je ook dat je schoenen telkens ‘knikken’ wanneer je aan het lopen bent.

Zitten de schoenen na de aankoop nog niet fijn?

Vervelend om te horen dat je schoenen nog niet fijn zijn. Wanneer je meerdere schoenen hebt geprobeerd, raden we aan om eens met een professional te praten. Er zijn zoveel verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de schoenen die je moet kopen. Iedereen loopt namelijk ook op een andere manier.  Daarnaast zijn voeten niet symmetrisch, dit betekent dat vaak één voet vaak groter is dan de andere.

Veel succes met kiezen van de juiste schoenmaat!

Het is belangrijk om de maatsystemen te kennen voordat je schoenen gaat kopen. Zorg ervoor dat je blijft passen en controleer eventueel de maat van je huidige schoen. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om de perfecte schoenmaat te kopen.