Vanaf welke leeftijd kun je spelen met Duplo, LEGO en Playmobil?

Eén van de belangrijkste dingen voor kleine kinderen is het hebben van leuk speelgoed. Veel ouders komen dan uit op LEGO, Playmobil en Duplo. Het grote voordeel van dit speelgoed is dat het tijdloos is. Wanneer er een zusje of broertje bij komt, dan kan die er ook over een aantal jaar mee spelen.

Als ouder ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je kind. Je wilt natuurlijk geen ongelukken. Vanaf welke leeftijd is het verantwoord om te spelen met LEGO, Duplo en Playmobil? In dit artikel gaan we je daar meer over vertellen. Daarnaast geven we je nog een aantal handige tips om zo voordelig mogelijk speelgoed te kunnen kopen.

Vanaf welke leeftijd kun je met Duplo spelen?

Duplo is gemaakt van het merk LEGO. Het lijkt veel op de ‘normale’ LEGO, maar is bedoeld voor de jongere kinderen. Je kunt ze herkennen aan de grotere blokken. Het is niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook nog ontzettend goed voor de ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan motoriek, cognitieve ontwikkeling en sociaal emotionele ontwikkeling.

Op de website van LEGO staat vermeld dat Duplo geschikt is voor kinderen van anderhalf jaar tot en met vier jaar. Vervolgens heeft LEGO op basis van onderzoek per product een leeftijdscategorie bepaald. Hierdoor kan je kind veilig met het speelgoed spelen en zorgt voor de juiste ontwikkeling voor je kind. De blokjes zijn overigens vrij van weekmakers en andere gevaarlijke stoffen.  

De leeftijdscategorie is een richtlijn. Wanneer je denkt dat je kind iets verder in de ontwikkeling is, dan kun je ook een Duplo set kopen die geschikt is voor een oudere leeftijd. Rechts onderin op de doos van het Duplo product kun je zien voor welke leeftijd de Duplo geschikt is. Hier staat bijvoorbeeld +1, +2 of +3 op.

Kan mijn kind van 1 ook met duplo spelen?

Ondanks dat Duplo niet aanraadt, zijn er veel kinderen van één die ook met Duplo spelen. Het grootste gevaar is dat kinderen een blok doorslikt. Kinderen van één zullen nog niet echt bouwen met de blokken. Zorg er daarom voor dat je kind alleen met de grootste blokken speelt en hou een oogje in het zeil wanneer ze er mee aan het spelen zijn.

Tips bij het kopen van Duplo

Het grote voordeel van Duplo is dat het lang sterk blijft. Dankzij de materialen gaat het speelgoed lang mee. Andere kinderen kunnen er dus ook nog jarenlang van genieten. Na loop van tijd kun je het eventueel verkopen op marktplaats. Maar daar ligt ook de kans om het eventueel tweedehands te kopen. Als je het nieuw wilt aanschaffen, dan raden we aan om Duplo speelgoed te bekijken op bol.com. Hier kun je makkelijk filteren op leeftijdscategorie en heb je nagenoeg vaak de beste prijs!

Vanaf welke leeftijd kun je met LEGO te spelen?

We hebben allemaal wel eens met LEGO gespeeld. LEGO is een Deens speelgoedfabrikant die al sinds 1932 actief is op de speelgoedmarkt. Het speelgoed is geschikt voor de iets oudere kinderen, vanaf 4 jaar. Vanaf vier jaar stoppen kinderen namelijk niet meer alles in de mond.

Ook hierin heeft LEGO onderscheid gemaakt in leeftijdscategorie. Let er wel op dat ieder kind zich op een andere manier ontwikkeld. Zo is het ene kind eerder aan een nieuwe uitdaging toe dan een ander kind.

LEGO heeft verschillende reeksen uitgebracht. Denk bijvoorbeeld aan LEGO junior, dat voornamelijk bedoeld is voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar. Vervolgens heb je LEGO City en LEGO Friends dat geschikt is voor een leeftijd van 4 – 12 jaar. Daaropvolgend heb je LEGO Technic en Lego Creator dat geschikt is voor 7 – 14 jaar. Op de doos staat vermeld voor welke leeftijdscategorie de LEGO voor bedoeld is.

Tips bij het kopen van LEGO

We raden aan om voor de kleine kinderen een box te kopen met allerlei LEGO blokjes. Ze vinden het namelijk leuk om zelf ‘vrij’ te kunnen bouwen. Kijk dan voornamelijk naar LEGO Classic. Hoe ouder het kind wordt, hoe leuker het wordt om een ‘bouwpakket’ aan te schaffen. We raden aan om eventueel om op marktplaats te kijken of op bol.com. Daar kun je filteren op leeftijd en geniet van je de scherpste prijs, omdat meerdere webshops de producten aanbieden.

Vanaf welke leeftijd kun je met Playmobil spelen?

Playmobil staat vooral bekend om de kleine, lachende poppetjes. In tegenstelling kun je met Playmobil niet bouwen, maar er alleen mee spelen. Playmobil is geschikt voor kinderen van 1,5 jaar tot 12 jaar oud.

Playmobil heeft een specifieke reeks ontwikkeld voor de kleinste kinderen, namelijk voor 1,5 jaar tot en met 3 jaar oud. Dit heeft het ontwikkelingsteam gedaan op basis van aanwezige kleine onderdelen en speelwijze.

Op de doos van Playmobil staat vermeld voor welke leeftijdscategorie het geschikt is. Overigens is het geen harde leeftijd waarvoor het geschikt is. Let goed op dat kinderen de kleine elementen niet doorslikken, maar over het algemeen moet het veilig zijn.

Kinderen veilig laten spelen met speelgoed

We willen je niet bang maken, maar willen je graag vertellen welke ongelukken voorbijkomen van speelgoed met kinderen. We hebben het internet afgezocht en een aantal kinderverpleegkundigen gevraagd wat zijn tegenkomen. Hieronder onze bevindingen.

Een jongen kwam in het ziekenhuis terecht na een ongeluk met een speelgoed pinguïn. Hij kwam vast te zitten in de koord waarmee het stuk speelgoed was vastgemaakt. Let dus goed om met koorden in combinatie met kinderen.

Daarnaast zagen verpleegkundigen dat kinderen bijvoorbeeld een batterij hebben ingeslikt of dat ze een strijkkraal per ongeluk in de neus kregen. We raden aan om vooral bij kleine kinderen altijd een oogje in het zeil te houden. Als je het niet vertrouwt, zorg dat dat je het speelgoed weglegt.