Wat is een DM?

‘Stuur me maar een DM’ of ‘Ik heb je een DM gestuurd’ zie je soms in de reacties terug op social media platformen zoals Facebook en Instagram. Maar waar staat een DM voor? En hoe kun je een DM versturen op deze platformen. In dit artikel gaan we je alles over deze term vertellen.

Wat is de betekenis van DM?

DM is de Engelse afkorting van ‘Direct Message’. De Nederlandse vertaling van direct message is een ‘direct bericht’. Je kunt een ‘direct bericht’ zien als een privé bericht. Alleen van wie je de DM hebt ontvangen kan het gesprek lezen.

Een DM kan een voordeel hebben op sommige vlakken. Soms kom je een bericht tegen op social media en je wilt daar graag op reageren. Helaas heb je het nummer van de persoon niet waardoor je diegene geen appje kan sturen via whatsapp. Je wilt graag reageren, maar je wilt liever niet dat de reactie openbaarlijk wordt geplaatst zodat andere mensen dit ook kunnen lezen. De uitkomst is dan een privébericht, oftewel, een DM.

Een DM sturen op facebook

Je kunt eenvoudig mensen of bedrijven een DM sturen via facebook met behulp van de messenger app. Doorloop de volgende stappen om iemand een privébericht te sturen via facebook.

 1. Open de applicatie en login in met je account. Vervolgens kun je zowel op desktop en als de mobiele app recht boven in een chat icoon vinden. Klik hierop.
  1. Op desktop hoef je geen speciale app te downloaden.
  2. Als je een direct message wil sturen via je telefoon, dan moet je de specifieke messenger app downloaden in de Playstore of App store. Je krijgt deze melding ook te zien.
 2. Vervolgens zie je in het volgende scherm een vierkantje met daarin een potloodje. Wanneer je hierop klikt kun je een nieuw privé bericht opstellen.
 3. Vervolgens bij ‘aan:’ kun je zoeken op het account waar je een bericht heen willen stellen. Het is niet verplicht om vrienden te zijn. Je kunt ook meerdere mensen selecteren zodat je direct één bericht aan meerdere personen kan sturen.
 4. Vervolgens kun je het chatbericht verzenden door op ‘verzenden’ klikken.

Je kunt ook naar het account heen gaan waar je het bericht heen wil sturen. Vervolgens staat er een button met daarin de tekst ‘chatbericht versturen’. Je kunt hier ook op klikken om iemand een DM te sturen.

Wil je liever geen chatberichten van iemand ontvangen? Je kunt bij de instellingen een ‘chatbericht negeren’. Hierdoor ontvang je geen meldingen. Overigens ontvangt de desbetreffende persoon daar geen melding van.

Een DM sturen op Instagram

Het platform Instagram is de laatste jaren fors gestegen. Je kunt eenvoudig een privé bericht via het platform sturen. Voordeel ten opzichte van Facebook is dat je geen aparte app op je mobiel hoeft te downloaden. Je kunt dit eenvoudig doen:

 1. Open de app op je mobiele telefoon op desktop en login.
 2. Klik bovenin recht bovenin op het papieren vliegtuigje
 3. Vervolgens zie je daar alle privégesprekken staan. Vervolgens kun je met behulp van de zoekbalk een persoon opzoeken. Zoek de persoon op en klik het account aan.
 4. Vervolgens kun je een privé bericht sturen. Je kunt ook eenvoudig andere bestanden zoals foto’s, spraakberichten en stickers sturen.

Overigens kun je ook heel makkelijk berichten delen via een DM met andere mensen. Stel je voor. Persoon A post een bericht op Instagram. Je wilt dat iemand anders dit bericht ook ziet. Je kunt dan onder het bericht op het papieren vliegtuigje klikken en vervolgens het account aanklikken waarmee je het bericht wilt delen.

Melding van Instagram privé berichten uitschakelen

Krijg je veel ongewenste berichten? Vervelend! Gelukkig kun je de meldingen uitschakelen bij de instellingen van je account. Deze instellingen kun je vinden wanneer je op je eigen foto klikt en vervolgens op de drie streepjes klikt. Wil je privé berichten van bepaalde personen uitschakelen? Ga dan naar het account, klik recht bovenin op de drie puntjes en klik op ‘beperken’. De persoon kan je dan nog wel een privébericht sturen, maar deze zal dan bij je berichten onder ‘verzoeken’ komen.

Andere platformen waar je een DM kan sturen

Twitter, snapchat en natuurlijk whatsapp zijn ook populaire platformen waar je Direct Messages kunt sturen. Vaak kun je naar het account navigeren waar je het privé bericht heen wilt sturen. Overigens kun je ook mensen nog gewoon bellen, e-mailen of bezoeken om een privé bericht te sturen ;). Nog steeds vragen over een DM? Laat het ons dan gerust weten!