Cadeau voor een vrachtwagenchauffeur | Meer dan 20 leuke tips

De vrachtwagenchauffeurs zijn één van de belangrijkste mensen in ons land. Ze zorgen namelijk dat alle producten uiteindelijk bij de klant of in de winkels terecht komt. Soms is het vervelend om achter een ‘langzame’ vrachtwagen te rijden, maar ze houden ons kleine land draaiende.

Het kiezen van een geschikt cadeau voor een vrachtwagenchauffeur kan een beste opgave zijn. We hebben een aantal vrachtwagenchauffeurs gevraagd wat ze graag zouden willen krijgen.  Met behulp van deze antwoorden en andere input hebben wij een lijst gemaakt met ideeën wat je aan een truckchauffeur kan geven. We hebben proberen rekening te houden met ieder budget!

1. Klompen

Vrachtwagen in, vrachtwagen uit. Een vrachtwagenchauffeur wil zijn cabine mooi schoonhouden. Uit een bron uit 2013 bleek dat 39% van alle vrachtwagenchauffeurs op sokken rijdt. Echter worden de regels hier wel steeds strenger op. Desondanks blijkt dus dat vrachtwagenchauffeurs waarde hechten aan een nette en schone werkplek. De klompen laten ze ‘achter’ op de trap waar je de cabine betreedt. Kijk daarom eens naar een goede werkklompen voor een vrachtwagenchauffeur.

2. Flitsmeister

Vrachtwagenchauffeurs zijn vaak meer dan zes uur op een dag op de weg. Ze hebben daarom ook een verhoogde kans op gevaarlijke verkeerssituaties en verkeerscontroles. De Flitsmeister is een apparaat dat je waarschuwt voor deze situaties. Ze melden bijvoorbeeld flitsers, een naderende ambulance of spookrijders. Op deze manier kunnen ze veiliger de weg op en is de kans op een boete minder hoog. Een ideaal en uniek cadeau voor een vrachtwagenchauffeur.

3. Elektrische reisbeker en/of Koffiemok

Een vrachtwagenchauffeur heeft vaak geen koffiezetapparaat tot de beschikking zoals je wel gewend bent op bijvoorbeeld het kantoor. Voordat ze de weg op gaan drinken ze vaak een kop koffie op de zaak. Met behulp van een elektrische reisbeker of thermobeker kun je ervoor zorgen dat ze met een voorraad koffie de weg op gaan, oftewel: Een koffie To go. Hierdoor kunnen ze de hele ochtend genieten van een bak koffie. 

4. Mininatuur vrachtwagen

Iedereen verzameld wel iets. De één verzameld postzegels, de ander flippo’s. Veel vrachtwagenchauffeurs verzamelen mininatuur (schaalmodellen) vrachtwagens. Je kunt kiezen voor een kant- en klare mininatuur vrachtwagen, maar sommige moet je zelf in elkaar zetten en zelf schilderen. Het is daarom een leuk cadeau voor een vrachtwagenchauffeur.

5. Decoratie van favoriete merk

MAN, DAF, Scania en Iveco zijn bekende merken van vrachtwagens. Onderling hoor je vaak het ‘gezeur’ onder chauffeurs welk merk nou het beste is. Dit maakt niet uit, maar ze zijn vaak fan van het merk waarin ze rijden. Je hebt allerlei decoratie, gadgets en andere spullen van deze merken. Denk bijvoorbeeld aan jassen, matten en borden.

6. Achteruitrijcamera of Dashcam

Een vrachtwagen met trailer is al gauw 16 meter lang. Je moet er daarom een speciaal rijbewijs voor halen om een truck te kunnen besturen. Zoals aangegeven zijn ze veel op de weg, dus komen ze vaak rare verkeerssituaties tegen. Je ziet steeds vaker dat vrachtwagenchauffeurs een dashcam hebben ingebouwd. Dit is een camera die alles filmt. Een achteruitrijd camera kan ideaal zijn voor bijvoorbeeld het inparkeren om te zien of niemand achter de trailer loopt.

7. Dodehoekspiegel

We kennen allemaal de dodehoek. Dit zijn de ruimtes rond de vrachtwagen dat een chauffeur niet kan zien. Denk bijvoorbeeld aan een fietser die rechts naast de vrachtwagen staat. Er zijn speciale dodehoekspiegels die je op de normale spiegel kan plakken. Hierdoor heeft de vrachtwagenchauffeur ook zicht op de dodehoek ruimte.

8. Startkabels

Hopelijk heb je ze nooit nodig, de startkabels. Maar wanneer je ergens in het buitenland staat en de wagen wil niet meer starten dan is het heel fijn dat je ze in de vrachtwagen hebt liggen. We raden aan om een langere variant van een startkabel aan te schaffen. Dit is ideaal omdat je dan iets flexibeler bent in het parkeren van het andere voertuig.

9. Stuurknop

Wat is uniek aan het stuur van de vrachtwagen? Ja, de knop die er op zit. Hierdoor kun je de vrachtwagen veel makkelijker besturen. Zo’n stuurknop maakt de vrachtwagen helemaal af. Je kunt overigens ook de stuurknop bevestigen bij de normale personenauto. Zo’n creëer je het vrachtwagen gevoel ook in de normale wagen!

10. Zitkussen

Vrachtwagenchauffeurs zitten lange tijd op de kont. Met behulp van een ergonomisch zitkussen zorg je er voor dat ze beter zitten. Hierdoor kun je langer genieten van je eigen lichaam. Uit reviews zien we dat deze kussens erg populair zijn en in de smaak vallen.

11. Bluetooth FM Transmitter of FM transmitter

Niet iedere vrachtwagen beschikt nog over bluetooth. Dit is opzicht best wel vervelend, want hierdoor kun je de telefoon niet verbinden met de radio. Wanneer je dan gebeld wordt, dan moet je met de telefoon aan het oor, wat ontzettend gevaarlijk is. Met behulp van een Bluetooth FM transmitter kun jij bluetooth toevoegen aan de radio.

Je maakt met je telefoon bluetooth verbinding met de FM-transmitter. Vervolgens speel je muziek of inkomende gesprekken af via de FM-transmitter. De FM-transmitter creert een eigen frequentie. Deze frequentie kun je met behulp van de normale radio oppikken. Zo heb jij je eigen lokale (frequentie van ongeveer 4 meter) radio.

12. Powerbank

Als vrachtwagenchauffeur weet je nooit waar je terecht komt. Het is daarom handig om altijd de beschikking te hebben tot een powerbank. Soms moet je als chauffeur wachten bij een bedrijf om iets af te kunnen leveren (omdat het personeel bijvoorbeeld pauze houdt). Je grijpt dan al snel naar je telefoon. Het is daarom van belang om nooit zonder een lege batterij te komen. Een powerbank is eigenlijk een draadloze externe batterij voor je elektronische apparaten.

13. Auto parfum

Het is fijn om een lekker ruikende werkplek te hebben. Auto parfum of een autoluchtverfrisser is daarom altijd een goed cadeau voor een chauffeur. Deze geuren gaan zo’n 6 tot 8 weken mee en bevestig je vaak op het dashboard of in het ventilatierooster. Wanneer ze aan het werk zijn zullen ze altijd het fijne cadeau ruiken.

14. Autohouder

Je wordt als vrachtwagenchauffeur regelmatig gebeld. Vaak door de planner op kantoor of collega’s. Daarnaast is het niet ondenkbaar om even je telefoon erbij te pakken voor de navigatie. Met behulp van een houder zorg je ervoor dat de smartphone een vaste plek krijgt in de vrachtwagen. Ook deze kun je bevestigen op het dashboard, via het ventilatierooster of het raam.  

15. Autolader

Ook een klein en nuttig cadeau voor een vrachtwagenchauffeur: de autolader. Met behulp van de sigarettenaansteker kun je de smartphone opladen met een autolader. Hierdoor kom je nooit zonder een lege batterij te staan. Ze zijn verkrijgbaar voor vrijwel iedere telefoon.

16. Waterfles

Naast koffie moet je natuurlijk ook wat anders drinken. Er wordt aangeraden om anderhalf a twee liter water te drinken op een dag. Wanneer je de beschikking hebt over een mooie, grote waterfles, dan zal je automatisch meer water drinken. Wanneer de chauffeur langs komt bij een klant kun je namelijk snel even het flesje weer vullen. Daarnaast is het ook nog goed voor het milieu!

17. Sfeerverlichting

‘Ik heb mijn truck, als mijn woning’ is een bekende plaat van Henk Wijngaard. Ja, vrachtwagenchauffeurs houden van de truck. Je ziet dat ze daarom ook allerlei items toevoegen aan de cabine of aan de vrachtwagen. Eén daarvan is sfeerverlichting en de extra lampen. Even knipperen naar een collega en weer door. Wellicht kun je een aantal ledstrips geven als cadeau.

18. Schilderij van zijn of haar vrachtwagen

Chauffeurs zijn soms bijna getrouwd met de vrachtwagen. Ze hebben daarom soms wel meer foto’s van de vrachtwagen dan eigen kinderen of partner. Als ze er zo trots op zijn, bestel dan een mooi schilderij van zijn of haar vrachtwagen. Deze kun je bijvoorbeeld ophangen in huis!

19. Digitale alcoholtester

Misschien een beetje flauw, maar het is niet verstandig om met drank achter het stuur te stappen. Met behulp van een alcoholtester weet je exact hoeveel je hebt gedronken en daarmee weet of het nog verstandig is om achter het stuur te stappen.

20. Iets tegen de wachttijd

We zeiden het net ook al, maar wachttijd is één van de grootste irritaties bij vrachtwagenchauffeurs. Sommige bedrijven hebben namelijk maar één laaddock. Als er vier vrachtwagens te wachten in de rij, dan kan het soms zomaar ineens een uur duren voordat je de lading kan lossen. Denk daarom aan een cadeau dat het wachten leuker kan maken. Bijvoorbeeld een leuk boek, muziek of een slaapmasker om een dutje te kunnen doen in de cabine! 😉

21. Zonnebril

Je moet geen last krijgen van de zon wanneer je een vrachtwagen aan het besturen bent. Een goede zonnebril is daarom een must. Wellicht is het handig om er één om sterkte te nemen, zodat je alle verkeerssituaties goed kan overzien.

22) Naambord van kind(eren) of hond

In de vrachtwagen zie je vaak naamborden van kinderen of de hond. Dit maakt de vrachtwagen net iets persoonlijker. Het bestellen van zo’n naambord gaat heel simpel. Je voert de naam in, drukt op de bestelknop en vervolgens hoef je alleen nog maar op het pakketje te wachten. Een leuk cadeau!

23) Kleine koelkast

Op warme zomerdagen heb je behoefte aan koud drinken. Het is daarom fijn als je in de vrachtwagen de beschikking hebt over een kleine koelkast. Deze kun je aan de 12V stekker (ook wel bekend als de sigarettenaansteker) van de vrachtwagen koppelen. Zo heb je altijd een koud drankje bij de hand, ook al ben je aan de andere kant van het land. Kijk eventueel ook naar autokoelboxen.

24) Kruimelstofzuiger

Het is fijn om een schone werkplek te hebben. Je gaat de vrachtwagen vaak meerdere keren in en uit. Daarnaast komt het nog wel eens voor dat je de boterham achter het stuur op eet. Een kruimelstofzuiger biedt dan een uitkomst. Je hebt kruimelstofzuigers die je op accu kunt gebruiken of met behulp van de 12V aansluiting. Een uniek cadeau voor de chauffeurs.

25) Massagekussen

Het is als vrachtwagenchauffeur hard werken. Je sleept met allerlei dingen en je bent de hele dag druk bezig. Een massagekussen is ideaal, vooral voor de iets oudere vrachtwagenchauffeurs onder ons. We zien ook dat ze momenteel populair zijn. Uit de reviews zien we dat gebruikers er ontzettend blij mee zijn. Trakteer de vrachtwagenchauffeur op een massage!

26) Bouwradio

Even uit de box denken: vrachtwagen rijden staat bekend als een ‘robuust’ beroep. Voorheen waren alleen maar mannen in het vak, nu zie je ook steeds meer vrouwelijke vrachtwagen chauffeurs. Over het algemeen weten ze wat werken is. Daarnaast zie je ze ook vaak ‘beunen’. Even een straatje daar aan leggen of het verbouwen van het huis. De bouwradio mag daarbij niet ontbreken.

27) Zaklamp

Ze staan voor dag en douw op en komen soms laat thuis, onze vrachtwagenchauffeurs. Als je perongeluk ergens vast komt te staan en het is donker, dan is het fijn dat je even een (goede) zaklamp bij de hand hebt. Vaak ben je deze niet nodig, maar als je hem hebt, dan is het fijn dat je hem in de vrachtwagen hebt liggen. Vergeet de batterijen er niet bij te bestellen.

28) Zakmes

Nog zo’n item wat fijn is om in de vrachtwagen te hebben liggen: een zakmes. Wellicht moet je een keer iets doorknippen of wil je een appel schillen, dan is zo’n zakmes ideaal. Veel mensen schaffen dan een zakmes aan van het merk Victorinox. Dit zijn de bekende zakmessen die je waarschijnlijk wel eens gezien hebt en jarenlang meegaan.

29) Werklaarzen

Niet op iedere bestemming waar een vrachtwagenchauffeur komt is het netjes. Wanneer het soms hard heeft geregend kan het een enorme modderpoel worden. Als je goede en stevige werklaarzen bij je hebt, dan hoef je niks te vrezen. Hierdoor hou je de voeten lekker droog en zorg je dat de vrachtwagen schoon blijft.

30) Pioniersscheppen

Nog een mooie toevoeging die in de vrachtwagen moet liggen: een pioniersschep. Dit zijn smalle, opbouwbare en kleine schepjes die je makkelijk mee kunt nemen. Als jij of iemand anders vast kom te zitten met de vrachtwagen, dan heb je een schepje bij je. Hiermee zorg je ervoor dat je weer makkelijker weg kunt. Een ideaal hulpmiddel!

31) Vismagneet

Een leuke en bijzondere hobby van de laatste jaren: vissen met (grote) magneten. Er wordt ontzettend veel in het water gegooid: denk aan fietsen of ander (waardevol) metaal. Er zijn daarom al veel mensen die een vismagneet hebben aangeschaft. Als je in de pauze dan even niks te doen hebt, dan kun je rustig de magneet in het water gooien. Wellicht vang je nog wel iets!

32) Stormparaplu

Heb je net de hele dag in de vrachtwagen gezeten, begint het keihard te regenen. Het is dan ideaal wanneer je een paraplu achter in de vrachtwagen hebt liggen. Hierdoor wordt je niet nat en blijf je lekker droog. We raden specifiek een stormparaplu aan, deze zijn net iets steviger. Het is een praktisch cadeau om te geven aan een vrachtwagenchauffeur.

33) Koffiezetapparaat voor onderweg

Vrachtwagenchauffeurs houden van een goede bak koffie. Hoe fijn is het dat je onderweg even je eigen bak koffie kunt zetten. Je komt namelijk niet iedere dag bij een bedrijf waar je een kopje koffie kunt pakken. Koffie uit een thermoskan vinden sommigen niet lekker, dus kom je uit op een speciale koffiezetapparaat voor onderweg.

Vrachtwagenchauffeurs zijn leuke en gezellige mensen!

Ze zijn vaak één van de gezelligste mensen op een verjaardag, de vrachtwagenchauffeurs. Ze komen namelijk overal in Nederland (of buitenland) en maken daarom veel dingen mee.  Hopelijk heb je een leuk cadeau gevonden voor de vrachtwagenchauffeur. Daarnaast kun je ze ook gewoon vragen wat voor cadeau ze graag willen hebben. Good luck! 🙂