Dikte brievenbuspost, dit zijn de formaten

Leuke dingen kopen we steeds vaker op het internet. Het aanbod op het web is namelijk reuze. Het voordeel is dat we de deur niet meer uit hoeven en alles vanuit onze lui stoel kunnen bestellen. Hierdoor bespaar je veel tijd en eventuele parkeerkosten. Ideaal!

Toch zit aan het online winkelen één nadeel. Je moet vaak de volgende dag thuis zijn om het pakketje te kunnen ontvangen. Vaak zijn we op het werk en kunnen daarom thuis het pakketje niet aannemen.  In de afgelopen jaren zien we een stijgende lijn in het aantal verstuurde pakketten. 

Toch zien we dat een groot deel van de bestellingen nog steeds met een brievenbuszending of brievenbuspakket wordt verstuurd. Het grote voordeel is dat de zending geleverd wordt in de brievenbus en de ontvanger niet thuis hoeft te zijn. Maar wat zijn de maximale afmetingen van een brievenbus zending? Die veranderen nog wel eens. In dit artikel gaan we vertellen aan welke eisen je brievenbus zending moet voldoen.

Brievenbus zending (post) of brievenbuspakketje

Een brievenbus zending is een zending die simpelweg door de brievenbus kan. De ontvanger hoeft bij deze zendingen niet thuis te zijn om het pakketje te kunnen ontvangen. Goed is om te weten dat bijvoorbeeld PostNL twee soorten zendingen brievenbus zendingen aanbiedt. De post en het brievenbuspakket.

Post (brievenbus zending)

De goedkoopste variant is de postbezorging. Voornamelijk bedoeld voor de reguliere post. Echter kunnen bestellingen die klein zijn met relatief weinig waarde ook meegeleverd worden met de postzending. De post is simpel, je schrijft het adres erop en plakt er één, twee, drie of vier postzegels op. Hoe zwaarder de ‘brief’, hoe meer postzegels je op de zending moet plakken. De post wordt in de brievenbus van de ontvanger deponeert. Enige minpunt is dat je geen Track & Trace code hebt, dus je kunt niet zien of de post is aangekomen via de app.

De afmetingen van een brievenbus zending

Het minimumformaat van een brievenbus zending is 140mm (14cm) bij 90mm (9cm). Als de zending te klein is, dan valt de zending tussen de sorteermachines door het sorteercentrum. De maximale afmeting is 229mm (22,9cm) bij 324mm (32,4cm), dit komt overeen met een C4 envelop of A4 formaat papier. De dikte van de brievenbus zending mag niet dikker zijn dan 32mm (3,2cm). Zendingen die niet zwaarder wegen dan 350 gram mogen mee worden gegeven aan de brievenbus post. Je kunt de post afgeven bij een brievenbus of PostNL locatie.

Brievenbuspakket

De nieuwe variant van de normale postbezorging, de brievenbuspakket of ook wel het brievenbuspakje genoemd. Het is duurder dan de normale postbezorging, maar het grote voordeel is dat je een track & trace code krijgt. Daarnaast mag het pakketje ook veel zwaarder zijn dan bij de normale post. Enige minpunt is dat je de zending alleen kunt aanmaken bij een PostNL punt of online en het online kan regelen en uitprinten. Deze zending wordt ook in de brievenbus gedeponeerd, dus de ontvanger hoeft niet thuis te zijn.

De formaten van een brievenbuspakket

De formaten van het brievenbuspakje lijken veel op die van de normale post bezorging. PostNL raadt geen minimaal formaat aan, maar toch raden we aan minimaal om de 140mm bij 90mm aan te houden. Het maximale formaat bij een brievenbuspakje is 380mm (38cm) bij 265mm (26,5cm). De hoogte (dikte) is 32mm (3,2cm). Het pakketje mag maximaal 2 kilo wegen. Maar hoe zwaarder het pakketje, hoe duurder het brievenbuspakje.

Tips bij het versturen van een brievenbus zending

Wil je iets via de brievenbuspost verzending sturen, dan hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Mocht je er zelf nog één hebben, laat het ons dan gerust weten:

  • Zorg dat je niet te veel lucht verstuurt. Het product binnenin kan dan gaan verschuiven en het scheelt ook nog eens ruimte voor de postbezorger.
  • Je bent soms iets voordeliger uit als je dingen zelf regelt in de PostNL app.
  • Zorg ervoor dat je genoeg postzegels op de brievenbus zending plakt. Anders kan degene waar je de zending heen stuurt portokosten krijgen. Er wordt dan een briefje bij de zending ingedaan waar staat dat de ontvanger een X bedrag online moet betalen.
  • Zorg dat je alles goed dicht hebt geplakt. Het zal namelijk zonde zijn dat de zending los valt.
  • Bewaar soms de doosjes van brievenbus zendingen die je hebt gekregen van bijvoorbeeld webshops. Vooral als je twijfelt om het product te retourneren.

In de afgelopen vijf jaar zien we dat er steeds meer pakketten worden verstuurd en minder brievenbus zendingen. De daling heeft van brievenbus zendingen is al vijf jaar geleden gestart. Dit komt omdat het grootste aandeel van de brievenbuspost afkomstig is van de zakelijke markt. We zien dat de zakelijke markt ook steeds meer digitaliseert en hierdoor veel kosten bespaart. De stijging in het aantal pakketten is voornamelijk afkomstig van de Business to consumer markt. Dit komt omdat we steeds meer online winkelen.