Wanneer mag je een nieuwe vriezer of koelkast aanzetten en gebruiken?

Je bent natuurlijk hartstikke blij wanneer je een nieuwe vriezer of koelkast binnen hebt gekregen. Toch wordt er aangeraden om de vriezer niet direct in het stopcontact te stoppen. Maar hoelang moet je hem laten rusten en wanneer mag je de vriezer gebruiken? We gaan je in dit artikel alles vertellen.

Waarom je de vriezer nog niet direct mag aansluiten op de stroom

Als je de vriezer in goede staat wilt houden, dan wordt er aangeraden om niet direct na levering van de vriezer de aan knop aan te drukken. De vriezer of koelkast beschikt namelijk over verschillende onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan vloeibaar koelmiddel, een compressor, condensor, verdamper en olie. Vaak beschikt een koelkast ook over een vriesvak.

Als het apparaat van de winkel naar je huis wordt getransporteerd, dan kan die in bepaalde hoek of bepaalde positie worden gehouden. Het transporteren van een koelkast of diepvries kan namelijk op verschillende manieren worden gedaan. Omdat ze vaak zwaar zijn is het niet altijd mogelijk om ze rechtop te vervoeren. Ook wanneer je bijvoorbeeld de trap op gaat, dan houd je diepvries in een bepaald manier. Bepaalde vloeistoffen en olie kunnen door het vervoer naar andere delen van de koelkast of vriezer stromen. Dit kan een blokkade veroorzaken.

Je moet daarom even afwachten met het aanzetten van de vriezer. Hierdoor kan alle olie en vloeistoffen naar de juiste plek stromen. De koelkast moet rechtop en op een stabiel oppervlakte staan. Als je de koelkast of vriezer direct aanzet, dan kan het zijn dat bepaalde olie nog in de verkeerde delen zit, waardoor je de koelkast kunt beschadigen of elementen verstopt kunnen raken. Je krijgt niet bij elke leverancier hier garantie op.

Wanneer je de vriezer of koelkast mag aanzetten.

Het is dus belangrijk dat je de koelkast rechtop zet, op de manier hoe je hem ook gaat gebruiken. Hoe langer je wacht, hoe beter het is voor de koelkast. Mocht je de koelkast dan ook nog niet nodig hebben, neem dan ook geen risico.

Samsung geeft aan dat je drie uur moet wachten voordat je de vriezer mag aanzetten. Toch raden wij aan om minimaal 12 tot 24 uur te wachten voordat je de vriezer of koelkast aanzet. Hierdoor loop je minder risico op schade, want een koelkast of een diepvries is een dure aankoop.

Zolang moet je wachten voordat je er vlees, brood en andere producten in de vriezer mag leggen

Wanneer je de aan knop hebt aangezet, kun je nog niet direct de vriezer gebruiken. Dit komt omdat de vriezer eerst op temperatuur moet komen. De ideale temperatuur van een vriezer is -18. Voor sommige modellen moet je maximaal 4 uur wachten. Toch raden we aan om gewoon even een nachtje te slapen zodat je zeker weer dat de temperatuur koud genoeg is.