Een picknick, deze spullen moet je meenemen!

Picknicken, één van de leukste dingen die we kunnen doen tijdens warme dagen. Een picknick is namelijk een maaltijd nuttigen in de buitenlucht, maar wel ergens anders op een horecaterras of bij je eigen huis. Picknicken kun je bijvoorbeeld doen in het bos, in een weiland of bij een recreatieplas.

Niks is vervelender dan alles hebben uitgestald en erachter komen dat je bepaalde dingen bent vergeten. Wat moet je meenemen voor een picknick? In dit artikel gaan we je alles vertellen zodat je picknick een succes wordt. Van accessoires tot en met een boodschappenlijst voor de picknick.

De benodigdheden voor een picknick

Een aantal picknick spullen zijn een must, sommige zijn leuk om mee te nemen om het nog leuker te maken. Hieronder gaan we dieper in op deze spulletjes voor je etentje buitenshuis.

1) Een picknickmand

 Je gaat heel veel spulletjes meenemen tijdens je picknick. Dit neem je natuurlijk mee met behulp van een picknickmand. De klassieke rieten picknickmand is natuurlijk wel een item dat het helemaal afmaakt. Je hebt ook speciale picknicktassen waar je veel spulletjes in kunt bewaren. Wil je hier niet zoveel moeite insteken, pak dan gewoon een (grote) plastic tas, maar zorg er wel voor dat die stevig genoeg is zodat hij niet uitscheurt!

2) Een koeltas

De echte goede luxere picknickmanden beschikken over een koelvak. Dit is hartstikke belangrijk om je drankjes koud te houden. Je kunt natuurlijk ook een koeltas meenemen naar de picknick. Zorg er wel even voor dat je de koelelementen een paar uur van tevoren even in de diepvries hebt gelegd.

3) Een picknick kleed

Een picknick kleed is een must-have item die je mee moet nemen. Als je een speciale picknicktafel gaat gebruiken, dan is dit natuurlijk niet noodzakelijk.  Zorg er wel voor dat je met genoeg mensen erop kunt zitten of liggen, want anders is het natuurlijk een beetje zonde. Je hebt ook grote picknickkleden die beschikken over riempjes. Hierdoor kun je ze makkelijker meenemen naar je picknick locatie en opbergen!

Alternatief: picknicktafel

Oudere mensen hebben niet zoveel behoefte om op de grond te zitten. Een goed alternatief is daarom een picknicktafel. Je kunt ze eenvoudig dicht en openklappen. Sommige zijn zelfs op hoogte verstelbaar, toch gaat onze voorkeur uit naar een picknick op een groot picknickkleed.

4) Glazen, bordjes, bakjes en bestek

Ongeacht de grootte van de picknick, is het belangrijk dat je glazen, bordjes en bestek meeneemt. De plastic wegwerpvarianten zijn het makkelijkst. Maar wil je echt genieten en er een ‘luxe’ picknick van maken, dan raden we aan om een bordjes en bestek setje aan te schaffen. Even ter herinnering, het bestek bestaat uit een vorken, lepels en messen. Zorg er ook voor dat je een broodmes, broodplank en een mesje voor het fruit meeneemt. En wil de chips uit de zak eten of uit een speciaal bakje? De keuze is aan jou!

5) Kurkentrekker en een bieropener

Ga je lekker voor een biertje of een wijntje? Neem dan ook even een kurkentrekker of een bieropener mee. Het zal namelijk zonde zijn dat je het drankje niet open kunt krijgen. Proost en geniet ervan!

6) Eten en drinken

Het belangrijkste, het eten en drinken. Denk aan chipjes, brood, bier, wijn, appelsap en fruit. Helemaal onderaan dit artikel hebben we ideeën opgesteld voor eten en drinken dat je mee kunt nemen bij een picknick. Neem ook bijvoorbeeld een borrelplankje mee waar je alles mooi op kunt serveren.

7) Tupperware bakjes

Het eten kun je het beste meenemen in tupperware bakjes. Hierdoor is de kans minder groot dat er ongedierte bij het eten komt en blijft het lekker vers. Voordeel van tupperware bakjes is dat ze stapelbaar zijn.

8) Parasol

Een parasol kan handig zijn om wat schaduw te creëren. Je kunt natuurlijk ook een plekje in de schaduw zoeken, maar als je met een groot gezelschap bent heb je te maken met meerdere wensen. Daarnaast kan de parasol er ook voor zorgen dat je drankjes en eten kouder blijven.

9) Een speaker

Wanneer je een lekker rustig plekje voor jezelf hebt, kun je overwegen om een speaker mee te nemen. Hierdoor kun je lekker ondertussen genieten van een lekker deuntje of melodie. Zorg er wel voor dat je de Spotify playlist van tevoren hebt klaargezet en gedownload. In the middle of nowhere heb je soms slechte internetverbinding!

10) Een kussen

Lekker even relaxt de lucht bekijken, dat doe je natuurlijk liggend. Maak het jezelf comfortabel met een kussen in je nek. Een ‘warm’ kussen is buiten niet heel fijn. Je kunt dan eventueel het kussen onder het kleed leggen zodat je het niet te warm krijgt.

11) Een bordspel of een balletje

Vooral kinderen kunnen urenlang netjes op het kleed blijven zitten. Het is daarom goed om dingen mee te nemen waar jij en je gezin even mee kunt vermaken. Neem als bijvoorbeeld een bordspel of een kaartspel. Voor de voetballers is het altijd fijn om even een balletje of frisbee mee te nemen zodat je naar elkaar kunt overspelen. Je kunt ook gaan tekenen of een boekje lezen.

12) Muggenspray

Bij warm weer heb je sneller last van verschillende insecten. Zo heb je bijvoorbeeld ook eerder last van muggen wanneer je dicht bij het water bent.  Als je het in huis hebt, neem dan muggenspray of insectenspray mee. Hierdoor kun je meer genieten van je picknick.

13) Powerbank

Wanneer je een speaker of een tablet voor de kids mee neemt, neem dan voor de zekerheid even een opgeladen powerbank mee. Het zou namelijk zonde zijn dat je kinderen beginnen te ‘zeuren’ omdat de tablet of ander elektronisch device leeg is geraakt. Let er wel op dat je elektronische apparaten in de brandende zon laat liggen.

14) Zonnebrand en zonnebril

Je kunt snel verbranden wanneer je een aantal uren in de zon zit. Zorg er daarom voor dat je zonnebrand meeneemt bij het picknicken. Vergeet daarnaast je zonnebril ook niet wanneer de zon schijnt.

15) Afvalzak en zakdoekjes

Waarschijnlijk maak je ook wat rommel. Denk aan plastic zakjes, bordjes, bekertjes en ander afval. Neem daarom ook even een afvalzak mee zodat je de picknick plek netjes kunt achterlaten. Overigens is het ook handig om zakdoekjes of ander doek mee te nemen voor het geval dat je hebt geknoeid over je kleren.

Boodschappenlijst voor de Picknick

Eten en drinken, daar gaat het om bij het picknicken. We hebben hieronder een aantal ideeën opgesteld dat je mee kunt nemen.

Eten

 • Fruit, denk aan: Aardbei, druifjes, appel, mandarijn of mix het door elkaar
 • Lekkere broodjes met beleg, denk aan; Kip Kerrie, Kip Samba, Zalm, Filé Americán.
 • Gesneden stokbrood met knoflooksaus of kruidenboter
 • Chips
 • Toastjes
 • Nootjes
 • Salades
 • Worst, kaas of balletjes gehakt
 • Ijs (bijvoorbeeld Magnum of Ben & Jerry)

Drinken

 • Water (met eventueel een smaakje)
 • Ice Tea, appelsap of sinaasappelsap
 • Smoothies
 • Bier
 • Wijn
 • Cocktails
 • Sterke drank
 • Shotjes

Veel plezier met je picknick!

Ga naar het park, het bos, de waterkant of een dak waar je overzicht hebt over de stad om te picknicken. We wensen je heel veel plezier met maaltijd. Geniet van elk moment en maak foto’s van deze leuke gebeurtenis!