Gebruikersnaam kiezen, dat doe je met deze tips!

De wereld digitaliseert, dus we maken steeds meer accounts aan. Wanneer we bijvoorbeeld een bestelling plaatsen in een webshop of wanneer we een game willen spelen. Als we een account aanmaken is er een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze twee velden zorgen ervoor dat je gegevens beveiligd zijn en alleen jij bij de gegevens of het account kan.

Maar een gebruikersnaam kiezen, dat is voor sommige mensen nog wel lastig. We geven in dit artikel tips zodat je makkelijk en een goede gebruikersnaam kan kiezen. Daarnaast geven we inspiratie zodat je op ideeën kan komen. Na het lezen van dit artikel weten we zeker dat je makkelijk een gebruikersnaam kan kiezen!

Hier staat de term ‘gebruikersnaam’ voor

Een gebruikersnaam is de (inlog)naam van het account. Met behulp van een wachtwoord heb je toegang tot je account. Bij sommige platformen word je e-mailadres gebruikt als gebruikersnaam. Bij andere platformen mag je zelf de gebruikersnaam bepalen met behulp van cijfers en letters.

Waar je op moet letten bij het kiezen van een gebruikersnaam

Het is belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden wanneer je een gebruikersnaam gaat kiezen.

Niet altijd gerelateerd aan je persoonlijke naam

Voordat je een gebruikersnaam kiest, dan is het belangrijk om te bedenken waar je de gebruikersnaam voor gaat gebruiken. Bij sommige platformen worden de gebruikersnaam openbaar. Dit betekent dat andere mensen je gebruikersnaam ook kunnen zien. 

Voorbeeld

Je wilt online een game spelen. Het is dan niet verstandig om een gebruikersnaam te kiezen waarin je naam staat vermeld. Andere (online) spelers kunnen dan weten van wie het account is en je bijvoorbeeld opzoeken op Instagram. Je kunt dan beter een gebruikersnaam kiezen die niet gerelateerd is aan je persoonlijke naam. Kies dan bijvoorbeeld een stoere naam zoals ‘Zezima’, ‘PureWalking’ of ‘Larsjeeh’.

Betrouwbaar overkomen

Stoere namen zijn niet altijd goed bij het kiezen van een gebruikersnaam. Ze klinken niet zo betrouwbaar bij sommige bepaalde situaties. Vooral wanneer het gaat om zakelijke en formele gelegenheden. Bekijk het onderstaande voorbeeld:

Je wilt je aanmelden voor een digitale meeting. Wanneer je gebruikersnaam dan ‘PureWalking’ is zullen je mensen een beetje raar aan kijken. Je kunt dan beter je eigen naam gebruiken, omdat je vaak de mensen waar je mee praat gewoon kent.

Makkelijk te onthouden en uniek

Het is belangrijk dat je een gebruikersnaam kiest die je makkelijk kunt onthouden. We hebben namelijk tientallen accounts. Wanneer je heel lang niet meer hebt ingelogd bij een platform, dan kun je altijd nog terugvallen op je gebruikersnaam die je normaal gebruikt. Kies dan ook een gebruikersnaam die uniek is, zodat je die op meerdere platformen kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld alleen je voornaam gebruikt, dan is de kans groot dat die op een ander platform al gebruikt wordt.

Inspiratie om een gebruikersnaam te kiezen

Vind je het toch nog lastig om een unieke gebruikersnaam te kiezen? Dan willen wij je daar graag bij helpen. Hieronder hebben we een aantal ideeën voor je op een rijtje gezet zodat je zelf je eigen unieke gebruikersnaam kan verzinnen.

Je voornaam/achternaam met een aantal cijfers

Je kunt je voornaam of/en gebruikersnaam gebruiken voor een gebruikersnaam. Wanneer de gebruikersnaam al in gebruik is, dan kun je eventueel een aantal cijfers of speciale tekens ervoor of achter toevoegen. Op deze manier maak je het uniek. Je kunt overigens ook je naam achterstevoren schrijven.

Zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijk naamwoorden of werkwoorden

Gebruikersnamen kunnen ook gewoon bepaalde woorden zijn. Dit kunnen werkwoorden zijn, maar ook zelfstandige naamwoorden. Wellicht kun je woorden koppelen aan het platform/game waar je de gebruikersnaam voor wilt gebruiken. Maak eventueel een woordweb met gerelateerde woorden.

Je kunt ook woorden combineren met elkaar. Neem bijvoorbeeld het woord ‘lief’ en ‘Princes’. Je kunt hier bijvoorbeeld lieveprinces van maken. Zoek op google op ‘bijvoegelijke naamwoorden’ en er gaat een wereld voor je open.

Vertaal het naar een andere taal

De Nederlandse taal klinkt soms niet zo stoer. Zoals hierboven leest klinkt lieveprinces nog niet heel sexy. Wanneer je het vertaald naar SweetPrincess klinkt het al een stuk beter. Daarnaast kun je het ook vertalen naar andere talen, bijvoorbeeld Spaans. Leyenda del fútbol klinkt beter dan voetballegende.

Maak gebruik van een username generator

Kun je echt, maar ook echt niet kiezen? Gebruik dan een username generator. Dit is een machine die voor jou een random gebruikersnaam aanmaakt. Op deze manier hoef je zelf niet na te denken en weet je zeker dat die uniek is.

Gebruikersnaam vergeten? Geen paniek!

Ben je de gebruikersnaam vergeten, dan hoef je geen zorgen te maken. Je kunt vaak bij het platform een link aanklikken met ‘gebruikersnaam vergeten’. Mocht je dit niet kunnen vinden, dan kun je ook altijd telefonisch even contact opnemen.

Wanneer je op gebruikersnaam vergeten hebt geklikt moet jij je e-mail invullen. Vervolgens zal je een mail ontvangen die gekoppeld is aan je gebruikersnaam. In deze e-mail zal je gebruikersnaam staan. 

Wanneer je vaker je gebruikersnaam vergeet is het wellicht verstandig om een boekje te maken met wachtwoorden. Daarnaast heb je ook online apps met zogenaamde ‘kluizen’ die je gebruikersnamen en wachtwoorden onthouden.