Hoe lang gaat een Macbook mee? Dit is de levensduur!

Een Macbook is een leuke gadget om te kopen. Het is overigens ook niet onbelangrijk dat je Macbook lang meegaat, want dan kun je er lang van genieten. We hebben onderzoek gedaan naar de levensduur van Macbooks. Hoelang gaat een Macbook mee, wanneer kun je er beter afscheid van nemen? Op deze elementen gaan we dieper op in en geven we je tips hoe je ervoor zorgt dat de Macbook lang meegaat!

Wat is een Macbook?

De Macbook is een laptop die ontwikkeld is door het bedrijf Apple. De Macbook serie bestaat uit drie lijnen, namelijk de Macbook (2006 – 2019), MacBook Pro (2006 tot heden) en de Macbook Air (2008 tot heden). Het bedrijf voegde de Powerbook en iBook lijnen samen tijdens de overgang naar Intel Processors.

Zo lang gaat een Macbook mee!

Macbooks zijn aan de dure kant, dus we kunnen heel goed begrijpen dat je zo lang mogelijk wilt wachten om hem te vervangen. Daarnaast stel je deze vraag ook wanneer je hem tweedehands wilt verkopen of kopen.

Wanneer je de Macbook dagelijks gebruikt, dan gaan ze ongeveer vijf à zeven jaar op een goede manier mee. De levensduur kan dus beïnvloed worden hoeveel je de Macbook dagelijks gebruikt. Daarnaast is het ook belangrijk om te achterhalen waarvoor je de Macbook gebruikt. Games en foto’s bewerken in photoshop zijn namelijk zware processen die een computer moet uitvoeren. Over het algemeen heeft een Macbook een langere levensduur dan de gemiddelde Windows en Lenovo laptops.

Wanneer je de Macbook niet vaak gebruikt (ongeveer drie dagen in de week, minder dan 2,5uur op een dag), dan is de levensduur een stuk langer. Experts gaan ervan uit dat ze dan zo ongeveer 7 tot 9 jaar meegaan.

Zo gaat een Macbook langer mee!

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je Macbook. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1) Koop een hoes voor je Macbook

Eén van de meest voorkomende schade bij Macbooks is waterschade of wanneer je Macbook perongeluk op de grond valt. We raden daarom aan om een hoes aan te schaffen voor je Macbook. De hoes zal de meest voorkomende schade voorkomen. Er zijn ook transparante cases, waardoor je altijd een hoes om je macbook kunt hebben.

2) Gebruik zo weinig mogelijk apps tegelijkertijd

We raden aan om zo weinig mogelijk apps tegelijkertijd te draaien. Sluit apps af die je niet gebruikt. De apps die op de achtergrond werken zorgen ervoor dat de processen blijven draaien. Hierdoor wordt er meer gevraagd van je Macbook en zal de accu sneller leeglopen.

Het moment dat je een Macbook moet vervangen

Je kunt aan bepaalde momenten herkennen dat je Macbook aan vervanging is. Je kunt ook hier opletten wanneer je een nieuwe (tweedehandse) gaat aanschaffen. Sommige delen kun je ook vervangen.

1) Je kunt de laatste MacOS software niet gebruiken op je MacBook

Ieder jaar, rond september en oktober, brengt Apple een nieuwe versie van de MacOS. Macbooks die in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld kunnen deze software gebruiken. Wanneer je Mac deze nieuwe software niet meer ondersteund, dan heeft je Macbook de ‘verouderd’ status gekregen. Dit betekent dat je de Macbook nog wel gewoon kan gebruiken, maar niet de nieuwste Mac-functies heeft en na loop van tijd iets minder veilig wordt.

2) Je Macbook geeft telkens aan dat die vol is

Macbooks, maar ook apps, worden steeds slimmer, beter en sneller. Daardoor nemen ze ook steeds meer ruimte in beslag. Daardoor zul je bij oudere macbooks ook eerder tegen het probleem oplopen dat die vol raakt. Natuurlijk kun je applicaties verwijderen, maar je zal na loop van tijd weer tegen het probleem aan lopen. Je kunt ook altijd een externe schijf aanschaffen.

3) De hardware van de Macbook is niet meer krachtig genoeg

Naast de ruimte die apps in beslag nemen, moeten ze ook aan bepaalde systeemvereisten voldoen wanneer je ze wilt gebruiken. Oude Macbooks hebben mindere specificaties dan de nieuwere. Wanneer je het vervelend vind dat je bepaalde applicaties niet kan gebruiken, dan is het de hoogste tijd om een nieuwe aan te schaffen.

4) Je macbook wordt sloom

Elke dag worden we een stukje ouder, Macbooks ook. Na loop van tijd worden ze trager, wat behoorlijk kan irriteren. Als je hem niet zovaak gebruikt, dan is het nog een keer te overzien. Maar wanneer je Macbook elke dag voor langere sessies moet gebruiken, dan raden we aan om een keer te kijken naar een nieuwe.

5) De accu gaat minder lang mee

Een belangrijk aspect van de Macbook is de accu. Na loop van tijd zal je merken dat je Macbook steeds sneller leegloopt. Natuurlijk is dit geen groot probleem wanneer je altijd een stopcontact in de buurt hebt, maar wanneer je op de ‘accu’ wilt werken kan dit vervelend zijn. Je kunt eenvoudig zien hoe vaak de macbook is opgeladen.

Nu weet je hoelang een Macbook meegaat

Hopelijk weet je nu hoelang een Macbook meegaat. Wanneer je de Macbook gebruikt voor het werk en je twijfelt of je een nieuwe aan moet schaffen, dan is het antwoord vaak ja. Je gebruikt een Macbook vrijwel iedere dag, Je uren zijn ook geld waard. Wanneer je telkens moet wachten zal dit tijd kosten. Een Macbook kost gemiddeld €1300,-. Dus dit heb je snel terug verdiend en zal je werkplezier vergroten!