Top 4 | Plastic rietjes

Heb je ook gemerkt dat plastic rietjes steeds slechter verkrijgbaar zijn? Dat komt omdat ze sinds 3 juli 2021 alleen nog maar gebruikt mogen worden voor medische doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een beperking of zorgbehoefte. Plastic heeft namelijk negatieve effecten op het milieu.

Maar wees niet getreurd, soortgelijken en alternatieven zijn nog steeds verkrijgbaar. In dit artikel gaan we dieper in op de plastic rietjes. We leggen uit wat onze favorieten zijn, welke alternatieven we aanbieden en waarom plastic impact heeft op het milieu. Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte van Plastic rietjes!

Top 3) Plastic Rietjes

Zoals aangegeven kun je plastic rietjes niet meer kopen bij bijvoorbeeld de Action of de Kruidvat. Wij hebben het hele internet afgestruind en onze favorieten op een rijtje gezet. Dit hebben we gedaan op basis van prijs/kwaliteit verhouding en beoordelingen van klanten. Daarnaast hebben we een aantal alternatieven opgenomen in dit artikel. Je kunt hier alle plastic rietjes zelf ontdekken.

1) Herbruikbare rietjes – 50x stuks – Transparant – Kunststof – 22 cm

Dit is een duurzaam alternatief dan de plastic rietjes. Deze is namelijk gemaakt van kunststof, maar ze voelen net zo aan als die van plastic. Kunstof heeft verschillende voordelen: denk aan flexibiliteit, lichtgewicht en waterbestendig. Het grootste voordeel is dat het duurzaam materiaal is en daardoor beter voor het milieu is. Je kunt de rietjes dus herbruiken en zodat er vaker gebruik van kunt maken. Ze zijn vaatwasser bestendig.

Ze zijn stevig en ze doen wat je mag verwachten. In deze set ontvang je 50 verschillende transparante rietjes. Ze zijn ideaal om je drankje of cocktail te versieren. Ze hebben een lengte van 22 centimeter en een diameter van 6mm. Klanten zijn ook tevreden over deze set en heeft het alleen maar vijf sterren reviews ontvangen. Tenslotte is de prijs/kwaliteit verhouding ook perfect. Kortom: een goed duurzaam alternatief voor plastic rietjes. Ze zijn ideaal te gebruiken met deze set smoothie bekers.

Herbruikbare rietjes - 50x stuks - Transparant - Kunststof - 22 cm

★★★★★
6,29
Bol.com
as of 16 juli 2024 20:56

2) Deleca 12x Duurzame Siliconen Herbruikbare Rietjes – Regular Size – Lange Cocktail Drinkrietjes Herbruikbaar – Geen Plastic – BPA vrij – Gekleurd

Dit is een ander herbruikbaar drinkrietje. Ze zijn gemaakt van siliconen materiaal en opvallend is het aantal reviews dat het product onlangs verzameld heeft. Het rietje heeft 144 reviews verzameld en scoort een 4,8 (uit 5). Dat is ontzettend hoog en dat blijkt wel weer dat het rietje in de smaak valt.

Het siliconen materiaal heeft verschillende voordelen. Het is flexibel en je kunt ze makkelijk schoonmaken in de vaatwasser. Daarnaast laat het geen geur achter en is het kindvriendelijk materiaal. In deze set ontvang je zes rechte rietjes en zes gebogen rietjes. Je ontvangt dus totaal 12 rietjes in deze set. Mochten ze te lang zijn voor het drinken, dan kun je ze eenvoudig op maat knippen. Kortom: een goed alternatief als je op zoek bent naar een plastic rietjes.

Deleca 12x Duurzame Siliconen Herbruikbare Rietjes - Regular Size - Lange Cocktail Drinkrietjes Herbruikbaar - Geen Plastic - BPA vrij - Gekleurd

★★★★★
9,95
Bol.com
as of 16 juli 2024 20:56

3) 500 stuks 5 kleuren papieren rietjes 6mm x 200mm (FSC) / 5 colour mix paper straws – 100% composteerbaar – cocktails – longdrinks

Ga je liever voor kwantiteit? Dan raden we aan om deze variant te bekijken. In deze set ontvang je 500 papieren rietjes in vijf verschillende kleuren. Ideaal tijdens kinderfeestjes of op school. Ze zijn gemaakt van stevig papier waardoor ze niet snel afbrokkelen in je drinken. Als we de reviews van andere klanten lezen, dan zien we alleen maar lovende reacties. Het is een milieuvriendelijke keuze en een goed alternatief voor plastic. Wil je er meer? Wees niet getreurd, ze zijn ook verkrijgbaar waar je 1000 rietjes ontvangt.

500 stuks 5 kleuren papieren rietjes 6mm x 200mm (FSC) / 5 colour mix paper straws - 100% composteerbaar - cocktails - longdrinks

★★★★★
19,99
Bol.com
as of 16 juli 2024 20:56

Alternatief: drinkbekers met rietje speciaal voor kinderen

Zoals eerder al in dit artikel werd beschreven hebben sommige kinderen moeite om te drinken uit een glas. Veel ouders gaan dan over op een drinkbeker met een geïntegreerd rietje. Het gebruik van een rietje maakt het drinken voor kinderen veel gemakkelijker. Ze hoeven hun hoofd niet achterover te kantelen of een zware beker vast te houden. Het rietje zorgt voor een comfortabele drinkpositie, waardoor zelfstandig drinken een stuk eenvoudiger wordt. Drinkbekers met rietjes zijn vaak voorzien van lekvrije ontwerpen, waardoor morsen wordt geminimaliseerd. Dit is vooral handig voor jongere kinderen die nog aan het leren zijn om uit een beker te drinken.

Alternatief: pakjeshouder

Kinderen drinken vaak uit een pakje. Deze beschikken standaard al vaak over een rietje, waardoor je ze los niet meer hoeft aan te schaffen. Echter zien we nog vaak dat kinderen er te hard in knijpen waardoor al het drinken in grote vaart uit het pakje komt en het kind daardoor smeert. Gelukkig is daar een oplossing voor bedacht: de pakjeshouder. Hierdoor kan je kind niet meer in pakje knijpen en kan hij of zij het rustig opdrinken.

De grote voordelen en nadelen van een rietje

Rietjes hebben verschillende voordelen en nadelen. We hebben ze hieronder voor je opgesomd:

+ Gemak

+ Hygienisch in sommige gevallen

+ Leuk voor presentatie en decoratie bij een cocktail feestje

– Traditionele rietjes zijn biologisch niet afbreekbaar en hebben een negatief effect op het mileu

– Vaak worden ze eenmalig gebruikt

Waarom mogen plastic rietjes niet meer verkocht worden?

Plastic rietjes kun je vanaf 3 juli 2021 niet meer vinden in de winkels. Dit komt omdat er ontzettend veel plastic in de zee terecht komt. Plastic rietjes zijn niet biologisch afbreekbaar en kunnen honderden jaren nodig hebben om af te breken. Ze dragen bij aan de plasticvervuiling van onze oceanen, waar ze een gevaar vormen voor het zeeleven en ecosystemen verstoren. Daarnaast zijn er duurzamere alternatieven beschikbaar waardoor er minder wegwerp plastic wordt gebruikt.

Je kunt ze eventueel nog wel op platformen zoals Amazon of Alibaba kopen. Let er dan wel op dat de levertijd iets langer dan normaal kan duren. We raden toch zeer aan om een alternatief te kiezen, zodat we onze kinderen ook zoveel mogelijk plastic vrij laten opgroeien.

Tot slot: plastic rietjes zijn niet meer van deze tijd

Zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt staan we niet meer te springen om plastic rietjes. Afgelopen jaar moet je steeds vaker heffingen betalen wanneer je plastic gebruikt. Denk bijvoorbeeld bij plastic bakjes of plastic tassen. We weten ook allemaal dat McDonalds al een tijdje gestopt is met de plastic rietjes. Kortom: we moeten er allemaal eens aan geloven en overstappen naar een duurzamere variant. We willen iedereen stimuleren om het éénmaal te proberen. Je kunt hier alle rietjes bekijken.