Waar staat de afkorting .com voor?

Internet wordt steeds groter. We bestellen steeds meer online, vragen Google allerlei dingen en bekijken urenlang video’s. Wanneer je iets leuks aan het kopen bent, dan ben je waarschijnlijk wel eens de afkorting .com in een domeinnaam van een webshop tegengekomen. In dit artikel gaan we je alles uitleggen over dit deel van het domein!

Hier staat de afkorting .com voor

Het woord .com is afkomstig van het woord ‘commercial’ of ‘commercie’. Je kunt .com tegenkomen aan het einde van een URL, bijvoorbeeld www.domein.com. Het was oorspronkelijk alleen bedoeld voor commerciële organisaties zoals bedrijven. Echter werd .com later vrijgegeven voor iedereen, dus ook particulieren.

Hoe is een domein en URL opgebouwd?

Een URL bestaat uit diverse componenten. We nemen als voorbeeld de URL. https://www.domein.com/hallo. We gaan in per deel uitleggen wat het inhoudt.

HTTPS

De afkorting HTTPS:// staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Het betekent dat je een veilige verbinding hebt met het internet. Je hebt ook HTTP, dit staat voor HyperText Transfer Protocol. Het verschil is dat je met een HTTPS een beveiligde verbinding hebt. Bij webshops waar je een http-verbinding mee hebt, is de verbinding niet beveiligd.

WWW.

De afkorting www staat voor World Wide Web. In het Nederlands staat het voor het wereldwijde web. Het internet bestaat uit verschillende delen. Je hebt bijvoorbeeld websites, maar ook applicaties. Met www duid je aan dat het een website is.

Domein

De domeinnaam is een unieke naam op het internet. Je kunt het vergelijken met een naam van een winkel.

.com

In het bovenstaande voorbeeld is er gebruik gemaakt van .com. De afkorting .com is een TLD. TLD staat voor topleveldomein. Er zijn diverse soorten TLD’s, maar .com is een generiek topleveldomein. Hieronder gaan we dieper op in.

Hallo

In het bovenstaande voorbeeld staat achter .com, hallo. Het onderdeel hallo noemen ze een slug. De slug bestaat uit alleen maar kleine letters. Alle spaties zijn vervangen door een koppelteken (-). Het beschrijft vaak het onderwerp van de pagina.

Dit is een TLD

Zoals aangegeven staat TLD voor topleveldomein. Je hebt verschillende TLD’s, zoals algemene/generieke topleveldomeinen en nationale topleveldomeinen. De TLD .com is een algemene topleveldomein, omdat het voor ‘commercial’ staat. De TLD .nl is een nationale topleveldomein, want dat staat voor Nederland.

De TLD .com is wereldwijd het meest gebruikt

De TLD .com is het meest gebruikte in de wereld. Volgens domainnamestat heeft het een aandeel van 37,51%. Vervolgens staat .tk op nummer twee, wat staat voor tokelau. Deze topleveldomein is populair omdat domeinen op aanvraag gratis worden verstrekt. De afkorting .cn, die op de derde plek staat, staat voor de nationaliteit China.

Welk topleveldomein moet ik kiezen?

Als je een domeinnaam wilt kopen, maar niet weet of je .nl of .com moet kiezen, dan raad ik je aan om even verder te lezen. Je kunt het beste kiezen voor .com als je internationaal actief bent. Je ziet vaak dat op .com domeinen de voertaal Engels is.

Is dat niet het geval? Dan is de kans groot dat je gewoon voor .nl moet kiezen. Nederlandse klanten kopen het liefste producten bij een .nl domein. Dit komt het dichterbij en betrouwbaarder voelt. Daarnaast is het beter voor je vindbaarheid in de zoekmachine, dit zorgt vervolgens meer bezoekers en omzet via de website. Voor de Nederlandse klant is dus .nl het beste. Kies ook niet voor bijvoorbeeld .net, omdat dit een beetje ‘goedkoop’ en ‘ouderwets’ overkomt.