Wat is een hoodie?

Nu het weer afkoelt, is het tijd om tussenlagen te zoeken om je warm te houden. Dit kun je doen met een hoodie. Maar wat is een hoodie? En wat is bijvoorbeeld het verschil met een sweater? In dit artikel gaan we je alles uitleggen over de hoodie en wat de verschillen zijn met andere warme kledingstukken. Al met al kunnen we zeggen dat een hoodie een must-have item voor je kledingkast is!

Wil je direct hoodies shoppen? Kijk dan eens naar de hoodies voor dames of naar de hoodies voor heren.

De hoodie

Een hoodie is een soort sweater met een capuchon aan de hanslijn. De meeste hoodies beschikken over een grote kangoeroezak aan de voorkant. Het woord ‘hoodie’ is afgeleid van het woord ‘hood’ wat in het Nederlands ‘Een bedekking voor het hoofd en de nek met een opening voor het gezicht’. Een hoodie is warm, knus en super comfortabel. Het wordt vaak gebruikt bij ‘informele’ gelegenheden.

Hoodies zijn meestal gemaakt van zacht, lichtgewicht, ademend en zweet absorberend materiaal. Het zorgt ervoor dat je hoodie altijd comfortabel aanvoelt op je huid. Polyster, katoen en fleese materiaal wordt daarom veel gebruikt bij het maken van de hoodies.

Het is het ideaal kledingstuk bij koud weer. Hoe dikker het katoen, hoe warmer het voelt en je minder dingen onder de hoodie hoeft te dragen. Hoodies worden daarom veel gebruikt als loungewear of tijdens het sporten. Denk aan ‘luie’ momenten wanneer je thuiskomt van werk en je net uit de douche komt, even een rondje in het park wil lopen of wanneer je op de bank een serie wil bekijken. Sporters gebruiken hoodies vaak om warm te blijven of tijdens de warming-up.

Wat verschilt een hoodie met een sweater of een trui?

Een hoodie lijkt veel op een sweater. Echter beschikt een sweater niet over een capuchon. Hierdoor oogt een sweater net iets netter en is het meer geschikt voor formele gelegenheden (zoals een meeting op kantoor). Een sweater is vaak net zo warm als een hoodie. De meeste sweaters beschikken overigens niet over een buidelzak.

Een trui is de verzamelterm van alle soorten hoodies, pullovers en sweaters. Een hoodie is dus ook een trui. Wanneer je dus op zoek gaat naar een trui, kies dan eerst welk soort jouw voorkeur heeft.

De geschiedenis van de hoodie

Een hoodie kennen we al heel lang. Vroeger werden ze bijvoorbeeld al gedragen door monniken in klooster. Echter zagen ze er toen veel anders uit dan nu. Destijds was het meer gewaad met een capuchon. Ze boden bescherming tegen de kou.

Daarnaast kennen we allemaal Robin Hood, één van de bekendste volksverhalen ter wereld. Deze Engelse volksheld droeg ook altijd een capuchon om zijn indentiteit bij aanvallen te beschermen. Hood is de Engelse benaming voor capuchon.

De hoodies die we nu kennen zijn afkomstig uit Amerika. Het bedrijf Champion is de uitvinder van de hoodies. In de jaren ’30 ontwierp het merk de hoodie voor werknemers die moesten werken in ijskoude omstandigheden. De hoodie werd dus vroeger voornamelijk gedragen als werkkleding. In de jaren 70 werd de hoodie omgetoverd tot modekleding omdat het op de catwalk was te zien.