Zo typ je het kwadraat ² teken!

In het dagelijks leven heb je vaak te maken met wiskunde. Even de korting berekenen, de afstand berekenen of wat bij elkaar optellen. We doen dit uit ons hoofd, maar vaak gebruiken we ook de rekenmachine. Ideaal, want dan hoef je zelf niet zoveel werk te verrichten ;).

De rekenmachine is vooral ideaal bij sommen waar je moet rekenen, delen, een wortel moet bereken of het kwadraat teken wil gebruiken. In dit artikel gaan we je exact vertellen hoe je het kwadraat teken op je Telefoon, rekenmachine, Mac of Windows teken kunt typen. Daarnaast geven we uitleg wat het kwadraat teken precies doet.

Wat is het kwadraat teken en waarvoor wordt het gebruikt?

Een kwadraat teken staat ook wel bekend als een kleine 2. Daarnaast staat het bekend als tot de macht 2. Eigenlijk is een kwadraat een soort vermenigvuldigsom. Wanneer je het hebt over 2 in het kwadraat, dan doe je eigenlijk (2×2) waarvan de uitkomst 4 is. Dus bijvoorbeeld 6 ² (6×6) = 36.

Het tegenovergestelde van de kwadraat is de wortel. Het is lastig om dit uit je hoofd te berekenen. De wortel van √9 is namelijk 3. Bij hele getallen is dit nog wel makkelijk om dit uit je hoofd te rekenen, maar wanneer we met grote getallen gaan werken kun je beter een rekenmachine gebruiken.

Het kwadraat teken

Heb je kwadraat teken nodig? Kopieer het dan eenvoudig van onze website: ². Gebruik je een ander apparaat en kun je niet kopiëren? Lees dan even door zodat je dit zelf ook makkelijk kan intikken.

1) Het kwadraat teken typen op je mobiele telefoon

Het kwadraat teken is een speciaal teken, daarom zou je altijd even iets moeten zoeken om het teken te kunnen typen. We gaan hieronder in hoe je het kwadraat teken kan typen op je Android telefoon met behulp van het toetsenbord:

Kwadraat teken op een Android telefoon

Grote merken zoals Samsung, Oppo, Huawei en Sony draaien allemaal op het welbekende Android-systeem. Wil je daar een kwadraat teken op typen? Volg dan de volgende stappen.

 1. Open het toetsenbord
 2. Hou de ‘normale 2’ langer ingedrukt, vervolgens kun je kiezen tussen het kwadraat teken.

Wil je het kwadraat teken gebruiken op de rekenmachine van je android telefoon? Dan is dat ook heel eenvoudig. Je doet dit op de volgende manier.

 1. Open de rekenmachine (calculator) van je Android telefoon
 2. Klik op het vierkante symbool waarin vier kleine symbooltjes staan.
 3. Vervolgens zal je scherm automatisch gedraaid worden.
 4. Typ vervolgens een getal, bijvoorbeeld 5.
 5. Vervolgens kun je op het icoontje x² klikken
 6. Nu zal het getal in kwadraat uitgerekend worden.

Kwadraat teken op je iPhone

Daarnaast is de iPhone ook een ontzettend populair apparaat. Ben je specifiek op zoek hoe je daar het kwadraat teken kunt typen? Volg dan de volgende stappen voor iPhone gebruikers.

 1. Houd het is (=) teken lang ingedrukt. Vervolgens zal er een kwadraat teken tevoorschijn komen waar je op kunt klikken.

Lukt dit niet? Probeer dan het volgende.

 1. Hou de shift ingedrukt en druk vervolgens op de 2. Je kunt eventueel ook het kwadraat teken kopieren van onze website.

2) Het kwadraat teken op je ‘normale’ rekenmachine

Waarschijnlijk ben je als eerst in aanraking gekomen met het kwadraat teken op je normale rekenmachine. Rekenmachines van Casio zijn bijvoorbeeld ontzettend populair op de middelbare school. Het kwadraat uitrekenen op de rekenmachine doe je op de volgende manier:

 1. Zet je rekenmachine aan.
 2. Typ een willekeurig getal. Vervolgens kun je op het dakje klikken ^ en vervolgens de macht 2 invullen. Dus bijvoorbeeld 2^2 = 4. Dit staat gelijk aan x².
 3. Overigens heb je ook het x² icoontje om het kwadraat uit te rekenen.

3) Kwadraat typen op je computer (Macbook & Windows)

Tenslotte kun je het kwadraat teken ook gebruiken op je computer. Bijvoorbeeld wanneer je een verslag aan het maken bent. We maken onderscheid tussen iOS gebruikers en mensen die een Windows apparaat hebben. We gaan eerst dieper in op iOS apparaten zoals een Macbook.

Kwadraat teken op een Macbook

Er zijn meerdere manieren om een kwadraat teken te typen op een Macbook. Door de emotie widget te gebruiken of een sneltoets te gebruiken. We leggen eerst de emotie widget uit die je op alles kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Google, word en excel.

 1. Houd CMD ⌘, Control ^ en de spatiebalk tegelijkertijd ingedrukt om de emotie widget te openen.
 2. Volgens kun je zoeken op ‘superscript’. Waarschijnlijk zie je geen zoekbalk in de widget, maar je kunt gewoon beginnen met typen.
 3. Vervolgens zie je een kleine 2 staan. Dit is het kwadraat teken.

Wil je het liever alleen op word gebruiken? Dan kun je een ander manier proberen.

 1. Houd de knoppen CMD  ⌘, shift ⇧ en het plusteken + tegelijkertijd in.
 2. Vervolgens kun je het getal 2 intikken. Je zult merken dat het getal klein is en iets hoger staat, je hebt daarom een kwadraat teken gebruikt.

Kwadraat teken op een Windows PC

Het kwadraat symbool kun je ook typen op een Windows PC. Dit werkt heel simpel door de volgende stappen te volgen.

 1. Zorg dat je Number Lock aan hebt staan.
 2. Houd ALT ingedrukt terwijl je de nummers 0178 intikt op het numerieke toetsenbord (rechterkant). De nummers boven de letters zullen niet werken.

Indien niet wil, probeer dan het volgende:

 1. Druk op de rechteralt (AltGr) terwijl je het nummer twee intikt.

Mocht dit ook niet werken, kijk dan tenslotte naar:

 1. Houd Alt ingedrukt en typ vervolgens de cijfers 2 | 5 | 3.

De verschillende kwadraten voor je uitgerekend

We hopen dat je nu de meeste kwadraten persoonlijk kan uitrekenen en kan typen op je device. Wil je liever gewoon direct het antwoord weten? Dan hebben wij alvast de meest voorkomende kwadraten voor je uitgerekend.

Kwadraat ²Uitkomst
1 ²1
2 ²4
3 ²9
4 ²16
5 ²25
6 ²36
7 ²49
8 ²64
9 ²81
10 ²100
Meest gebruikte kwadraten

Ezelsbruggetje bij het uitrekenen van lastige sommen:

Vroeger kenden we het ezelsbruggetje ‘Meneer van Dalen wacht op antwoord’. Helaas is deze niet meer geldig, de huidige vuistregel is: Het Mooie Witte Veulentje Draaft Op en Af. Het is ontzettend handig als je het wilt onthouden. Zorg ervoor dat je de juiste rekenvolgorde aanhoudt . De afkorting werkt als volgt.

 1. Uitrekenen wat er tussen de haakjes staat ( ) (Het)
 2. Vervolgens reken je alle Machten ² uit (Mooie) OF Wortel trekken ✔️ (Witte)
 3. Daarna ga je alles Vermenigvuldigen x (Veulentje) OF ga je Delen : (Draait)
 4. Daarna ga je alles bij elkaar optellen + (Op) OF aftrekken (Af).

Zoals je ziet hebben sommige tekens dezelfde prioriteit. Denk bijvoorbeeld aan Machten en wortels, Vermenigvuldigen/delen en optrekken en aftrekken. Datgene wat eerst komt reken je dan als eerst uit.