Een LP Plaat schoonmaken, zo doe je dat!

LP platen, dat zijn elpees waar we blij van worden. Ze zorgen samen met de platenspeler ervoor dat we naar heerlijke muziek kunnen luisteren. Je legt de plaat op de platenspeler en kan vervolgens relaxt naar de muziek luisteren. Het is daarom ook een leuke verzameling om te kopen.

Al hoewel, dan moeten de LP platen wel goed zijn schoongemaakt. Vinyl platen schoonmaken is één van de meest besproken onderwerpen onder verzamelaars. Het belang van het schoonhouden van platen valt niet te ontkennen. De voordelen zijn namelijk talrijk:

  • Verlenging van de levensduur van het vinyl
  • Beter geluid
  • Voorkomen van naaldslijtage
  • De waarde van goed onderhouden platen liggen hoger dan die nauwelijks worden schoongemaakt

Het is namelijk zeer vervelend wanneer je platen telkens overspringen of kraken. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je de LP platen het beste kan schoonmaken. Daarnaast geven we tips zodat je ze goed kan onderhouden.

De beste LP schoonmaaksets

De echte verzamelaars schaffen een schoonmaak set voor de LP platen aan. Zo’n setje bestaat vaak uit een speciale platenborstel, koolborstel, schoonmaakspray en een borstel voor de naald van de platenspeler. Deze kleine hulpmiddelen maken je het veel makkelijker om de LP’s schoon te maken. Je kunt deze vinden op platformen zoals bol.com of amazon.

1) Platenborstel Premium Set – Antistatisch – Platenreiniger – LP Borstel – Vinyl Borstel – Vinyl Reiniger – LP schoonmaakset – LP Reinigingsset – LP Reiniger

Ben je op zoek naar een goed schoonmaaksetje, kies dan deze platenborstel Premium set. In deze set wordt diverse borstels geleverd. Je wilt natuurlijk krassen op je platen voorkomen, daarom is de borstel die geleverd wordt fluweel zacht. Daarnaast krijg je met de bijgeleverde schoonmaakspray het beste resultaat. Tenslotte wordt er ook een speciaal borsteltje geleverd voor de naald van de platenspeler. Kortom, met deze set kun je alles schoonmaken.

Platenborstel Premium Set - Platenreiniger - LP Borstel - LP schoonmaakset

★★★★★
22,95
Bol.com
as of 20 mei 2024 18:16

2) Vinyl Record LP Reinigingsset van SPINCARE | 5-in-1 set inclusief antistatische recordreinigingsoplossing, fluwelen reinigingsblok, droogrek en koolstofvezel stylus borstel

De 5-in-1 vinyl reiniging kit is een goed alternatief. Deze reinigsset van Spincare beschikt over alles wat je nodig bent. Denk aan een schoonmaakspray, microvezel doek, zachte borstel, anti-statische borstel en een droogstandaard. Met deze set kun je de groeven schoonmaken. Daarnaast haal je ook eenvoudig al het stof en andere viezigheden van de platen af met deze hulpmiddelen.

 Deze set heeft al meer dan 900 reviews verzameld op het grote platform op Amazon. De gemiddelde beoordeling is uitstekend. Zo geven mensen aan dat ze na het gebruiken van deze set de platen weer schoon zijn, en dat is de reden dat je zo’n setje aanschaft!

3) Dynavox 2 in 1 Platenborstel

Gewoon op zoek naar een goede borstel? Kijk dan naar de Dynavox 2 in 1 platenborstel. De ene kant van de borstel beschikt over koolstof haartjes. Deze koolstof haartjes zorgen ervoor dat je veel vuil in één keer van de plaat kan halen. De andere kant, die beschikt over velour materiaal (gesneden variant van fluweel). Deze kant zorgt ervoor dat je de kleinste deeltjes uit de groeven kan halen. Verwen je platen met deze borstel.

Dynavox 2 in 1 Platenborstel

★★★★★
14,45
Bol.com
as of 20 mei 2024 18:16

4) GrooveWasher

De GrooveWasher set was één van de eerste setjes op de markt. Het product werd 1970 op de markt en werd ontwikkeld door Dr. Bruce. Ze streven ernaar om een hulpmiddel en methode te creëren voor het opschonen van consumentenplaten. Je kunt de micro groeven hier mee schoonmaken zodat je het fijnste geluid kan horen. Twee a drie keer sprayen, even boenen en je LP plaat is weer helemaal nieuw.

Stappenplan om LP platen schoon te maken

Er zijn diverse manieren om een LP -plaat schoon te maken. Gelukkig hebben we onderzoek gedaan en de beste manier(en) voor je op een rijtje gezet. Het is van belang dat je al het vuil, stof en andere viezigheden

Tip vooraf

Het is belangrijk dat je voorzichtig omgaat met je Vinyl platen. Als je voor de eerste schoonmaakt, dan kun je het wellicht eerst proberen met een ‘goedkopere’ plaat, zo kun je er beetje aan wennen en is je favoriete plaat niet direct kapot als het misgaat.

1) Verwijder eerst al het stof

De platen zitten meestal onder stof. Je kunt de stof verwijderen met een zachte doek of een microvezel doek die in een reinigingset wordt geleverd. Het is van belang dat je rustig aan doet en niet te hard drukt. Wrijf de doek in de richting van de groeven mee. Zorg dat je alles aanraakt, want daarmee verwijder je ook de statistische elektriciteit. Het doel is om de grootste stofdelen weg te halen.

2) Een microvezel doekje met warm (gedestilleerd) water

Meng wat afwasmiddel met lauwwarm (gedestilleerd) water in een kommetje. Zorg dat het zeepsop wat oplost. Vervolgens maak je een schoon doekje (bijvoorbeeld microvezel doek) nat met het water. Zorg dat je de doek niet te nat maakt en het water niet te heet is. Vervolgens wrijf je de doek wederom met de groeven mee. Zorg er ook voor dat je niet het midden raakt van de plaat raakt.

Wil je geen risico lopen met afwasmiddel? Schaf dan een set aan. Deze beschikken vaak over een schoonmaak spray en andere hulpmiddelen.

3) Nog niet het gewenste resultaat? Gebruik een speciale borstel

De bovenstaande stappen zijn simpel, maar geven soms nog niet het gewenste resultaat. Speciale borstels kunnen je vervolgens helpen. Wanneer de plaat nat is, laat hem dan even drogen. Vervolgens kun je eerst met een grove borstel (koolstof haartjes) over de plaat gaan. Met een velour materialen borstel kun je de kleinste deeltjes van de plaat schoonmaken.

4) Pak wederom het microvezel doekje

Hopelijk is de plaat nu schoner geworden. We raden aan om stap twee vervolgens te herhalen. Maar het doek even nat met lauw water met wat afwasmiddel. Vervolgens kun je de plaat afdrogen met een theedoek of een speciale plaat houder. Als het goed is je LP plaat weer helemaal als nieuw!

Op deze manier onderhoud je de LP platen op de juiste manier

Je LP platen schoonmaken is een goede stap om je platen te onderhouden. Toch zijn er ook andere dingen die je kunt doen zodat je langer kunt genieten van je LP platen. Want voorkomen is beter dan genezen.

Raak de platen niet met je vingers aan

Een gouden regel bij LP platen; raak de groeven niet aan met je vingers. Je vingers zijn namelijk vettig. Daarnaast laat je vingerafdrukken achter wanneer je ze met je vingers aanpakt. Dit kan de kwaliteit verminderen. Probeer ze daarom met de palmen van je hand aan de zijkanten vast te pakken. Je kunt eventueel ook de midden van de plaat vastpakken.

Berg je platen op in hoezen of een opbergsysteem

Laat de platen niet zomaar overal slingeren. Je kunt ze het beste bewaren in een lp-hoes. Je hebt bijvoorbeeld al 100 LP hoezen voor zo €25,- euro. Hierdoor kun je er veel langer van genieten. Daarnaast heb je speciale opbergsystemen voor lp-hoezen. Hierdoor hou je ze allemaal op één plek en hou je het overzicht.

Bewaar ze verticaal op een droge plek

Het is van belang dat je ze op droge plekken bewaard. Vermijd daarnaast ook extreem warme plekken, zoals in het directe zonlicht. Daarnaast raden we aan om ze verticaal op te bergen, niet horizontaal. Als je ze horizontaal bewaard kunnen ze namelijk kromtrekken door het gewicht en de druk dat erop komt. Hoe verticaler, hoe beter dus. Een opbergsysteem is daarom een must.

Wees zuinig op je LP platen en geniet er vooral van

Hou je LP platen schoon en netjes. Maak ze regelmatig schoon zodat je er lang van kan genieten. Ben je benieuwd hoe je LP platen kunt ophangen? Lees dan ons andere artikel. Is je lp-collectie nog compleet? Bol.com biedt namelijk een extreem breed assortiment aan LP platen aan. Geniet ervan, want dat doen wij ook!