Tocht door de brievenbus? Maak de deur tochtvrij

Veel voordeuren hebben een brievenbus klep. Dit heeft veel voordelen, want hierdoor hoef je niet naar buiten om te kijken of je post hebt gekregen. Echter zit er ook één nadeel aan: door de opening kan er tocht ontstaan en dat is niet heel comfortabel.

Gelukkig zijn er meerdere manieren om je voordeur of andere deuren tochtvrij te maken. We hebben een aantal oplossingen voor je op een rijtje gezet. Denk bijvoorbeeld aan een tochtborstel of tochtstrip.

De beste oplossing in onze ogen: Brievenbusbriefplaat met luchtkamer

We hebben de beste oplossing gevonden om tocht door de brievenbus tegen te gaan. Het zijn speciale brievenbusplaten die beschikken over een soort luchtkamer in de binnenkant. Hierdoor kan alleen de post door de brievenbus komen en heb je geen last meer van tocht. Er zijn twee varianten die momenteel populair zijn. De Isolerende brievenbus van het merk Homebox krijgt ontzettend goede reviews (9,2 uit 15 reviews), maar je betaald er wel iets meer voor. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Grote voordeel van de Homebox is dat ze in meerdere verschillende kleuren te verkrijgen zijn. Je hebt ook een goedkopere variant is die van Axa (9,4 uit 11 reviews) die het ook ontzettend goed doet.

AXA Brievenbus Briefplaat met Tochtklep (model Curve Plus) Aluminium glad: Geluidsdempend en tocht- en waterdicht (340 x 74 mm)

★★★★★
59,43
Bol.com
as of 16 juni 2024 11:40

Oplossing 1: Brievenbus tochklep

De meest gebruikte oplossing is de tochtstrip die je aan de binnenkant van de voordeur kan plaatsen. Deze zijn eenvoudig te monteren aan je deur. Met zo’n tochstrip kan de post toch nog door de brievenbus komen, maar blijft de warmte binnen. Het is van belang om goed te kijken naar het formaat van je brievenbus. Deze lengte moet overeenkomen met de tochstrip die je wilt gaan plaatsen. Daarnaast vinden wij het persoonlijk mooi als de kleur ook overeenkomt. Persoonlijk raden wij er één aan waar ook een tochtborstel bij zit, hierdoor vang je twee vliegen in één klap. Let er wel op dat je deze met schroeven moet bevestigen.

Brievenbusklep wit

★★★★★
26,95
Bol.com
as of 16 juni 2024 11:40

Oplossing 2: Tochtborstel

Heb je nu al een klep, maar nog geen tochtborstel? Dan is het de hoogste tijd om te kijken naar een tochtborstel. Ze worden ook wel een brievenbus borstel genoemd. De borstelharen geven een isolerende laag tussen binnen en buiten. Het is een simpel product, maar doeltreffend. Grote voordeel is dat je ze ook al snel voor €10,- hebt gekocht. Let ook hier goed op de afmeting. Vaak staan de afmetingen van de tochtborstel weergegeven bij de specificaties of in de afbeeldingen van de tochtborstel. De borstel moet je vaak met schroeven bevestigen.

Oplossing 3: Postopvanger brievenbus

Ben je niet zo handig met schroeven en heb je huisdieren? Dan kunnen wij de postopvanger voor de brievenbus aanraden. Het is ontzettend populair, want er komt geen schroef bij te kijken. De postopvanger heeft verschillende voordelen. Je hoeft niet meer te bukken voor de post. Daarnaast kan je hond of kat niet bij de post, waardoor ze het niet kapot kunnen bijten. Niemand ziet overigens je post meer op de mat liggen. Tenslotte is het fijn dat de kou buiten blijft. De postopvanger kun je met een plakstrip aan de brievenbus bevestigen. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Oplossing 4: Een handdoek of theedoek in de avond

We zien ook dat veel mensen een handdoek of theedoek in de brievenbus plaatsen in de avond. De postbezorger komt toch vaak overdag langs. Het is wel van belang dat je in de ochtend de theedoek of handdoek er weer uit haalt, want anders gaat je post weer retour naar het sorteercentrum. Maar wanneer je nu momenteel last hebt van tocht, dan kun je er direct wat aan doen door er een handdoek of theedoek in te plaatsen.

Oplossing 5: Douchestang met een gordijn voor de deur hangen (tochtgordijn)

Een ander veelgebruikte oplossing is door een gordijn voor de voordeur te plaatsen. Veel mensen doen dit met behulp van een douchestang. Je hoeft ook niet te boren, want je plaats een douchestang eenvoudig tussen twee muren. Nadat je de douchestang hebt geplaatst kun je er een gordijn voor hangen. Je hebt ook smalle gordijnen van één a twee meter. Met deze oplossing weet je zeker dat het niet meer zal gaan tochten.

Oplossing 6: Buiten een brievenbus maken

De beste oplossing, maar ook één van de meeste gecompliceerde. Je kunt de brievenbus ook dicht maken in de voordeur. Vervolgens kun je een andere brievenbus aan de gevel van je huis bevestigen. Hierdoor weet je zeker dat er geen tocht meer door je brievenbus zal komen. Je kunt de brievenbus dicht maken door er een plankje voor te bevestigen.

Spoor tocht op met een warmtebeeldcamera

Met behulp van een warmtebeeld camera kun je tocht opsporen. De camera zal precies laten zien waar de kou binnenkomt. Vervolgens kun je met deze bevindingen je huis beter isoleren tegen de kou. Je kunt er één aanschaffen, maar dan ben je al vaak snel honderden euro’s kwijt. Je kunt ze eventueel ook van iemand lenen of huren bij een bedrijf. Echter zien we dat de meeste tocht komt door de randen van de ramen en onder de deur.

Tochstopper voor deuren

Heb je ook al gedacht aan tochstopper voor de deuren in je huis? Deze zullen ook zorgen voor minder tocht. Tocht komt namelijk vaak onder de deur door. Wanneer je deze bevestigd aan je deuren, zal de warmte langer blijven hangen in bijvoorbeeld de woonkamer of de keuken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, dus er zit altijd een oplossing voor jou tussen.

Tochstrips voor de ramen

Denk ook aan de tochstrips voor aan de ramen, vooral wanneer je woont in een relatief ‘oud huis’. Het is een eenmalige investering, maar zal er wel voor zorgen dat warmte niet kan ontsnappen naar buiten. Er staan op YouTube een aantal video’s hoe je de tochstrips kunt bevestigen aan de ramen.

Veel succes met het tochtvrij maken van je brievenbus!

We hopen dat je een stuk wijzer bent geworden over het tochtvrij maken van je brievenbus in de voordeur. Daarnaast hebben we je nog een aantal andere tips gegeven om je huis zo tochvrij te maken. Alles om je huis zo aangenaam mogelijk te maken. Onlangs schreven we ook een artikel over de dikte van brievenbuspost.