Zwembad op gras plaatsen, kan dat?

Gefeliciteerd! Je hebt besloten om een zwembad of jaccuzi te kopen en in je achtertuin te plaatsen. Nu komt het leukste gedeelte; het installeren van het zwembad. In dit artikel gaan we dieper in op het plaatsen het zwembad op gras. Daarnaast gaan we in op andere ondergronden, wat je het beste onder het zwembad kan schuiven en geven we je andere tips zodat je zo lang mogelijk kan genieten van je zwembad!

Zwembad op gras plaatsen, handig of niet?

De ondergrond is essentieel bij het neerzetten van het zwembad. De ondergrond kan namelijk de onderkant van je zwembad beschadigen. Maar ook andersom, het zwembad kan ook de ondergrond beschadigen.

Je kunt het zwembad op het gras plaatsen, maar ideaal is het niet. We raden het daarom alleen aan als je echt geen andere keuze hebt. Dit komt namelijk om een aantal redenen. Waarschijnlijk laat je het zwembad een aantal dagen of zelfs weken staan.

Bepaald gras is zo sterk dat de puntjes van het gazon naar loop van tijd door de onderkant van je zwembad komen. Daarnaast is gras geen stevige basis, omdat het leeft en groeit. Het zwembad kan vervolgens na een loop van tijd beginnen te schuiven, waardoor het op gevaarlijke situaties kan belanden. Wanneer het kouder wordt wil je het zwembad ook een keer opruimen, maar waar laat je dan het water? Als je al die liters water op het gras moet gooien krijg je een mooie modderboel. Tenslotte krijg je gele, dorre plekken wanneer je het zwembad een aantal weken op het gras plaatst. 

Zwembad toch op gras neerzetten? Leg dit eronder!

Heb je echt geen andere keus? Dat is er nog geen man overboord. Je moet roeien met de riemen die je hebt.  Zorg er wel voor dat de ondergrond stevig genoeg is zodat het zwembad niet kan verschuiven en geen grassprieten door het zwembad komt. Dit kun je doen om er iets om te leggen. Deze tip raden we ook aan wanneer je het zwembad op de tegels neerzet, want je wilt het risico op een lek zwembad zoveel mogelijk beperken.

1) Zwembad vloertegels

Bescherm de onderkant van je zwembad met behulp van zwembadtegels. Ze zijn zowel geschikt voor zachte als harde ondergronden. Ze zijn voornamelijk bedoeld voor zwembaden die je moet opblazen. Ze worden meestal geleverd in setjes van zes of acht stuks en zijn gemaakt van zacht foam materiaal. Je kunt ze eenvoudig in elkaar schuiven. Leg ze ook om het zwembad heen, zodat kinderen niet zo snel kunnen uitglijden en het water in het zwembad minder snel vies wordt. Je kunt zelf bepalen hoe groot de oppervlakte is, zijn relatief goedkoop en gaan lang mee.

2) Grondzeil beschermingsmat

Liever een mat die je op kan rollen? Dat is ook natuurlijk mogelijk. Deze worden ook gebruikt bij opblaasbare zwembaden. Het is daarbij belang dat je de maat van het zwembad weet. Zorg ervoor dat de mat heel iets groter is dan het zwembad, zodat je om het zwembad ook nog wat zeil hebt liggen. Is er geen grondzeil die past bij je zwembad? Dan raden we vloertegels aan. De vloertegels zijn over het algemeen iets dikker en flexibeler. In mate van bescherming is er weinig verschil. Als je geen risico wilt lopen, kun je ook twee lagen creëren (zwembadtegels en grondzeil).

3) Stevig grondzeil (bodemvilt)

Tenslotte heb je nog bodemvilt dat wordt gezien als stevig grondzeil. Dit grondzeil wordt aangeraden bij de iets zwaardere zwembaden. Het is namelijk dikker waardoor het minder snel kan verschuiven. Het is daarom een betere oplossing dan de normale grondzeil beschermingsmat en de vloertegels. Tenslotte beschermt het je zwembad tegen bacteriën en schimmels.

Zwembad Onderzeil 300x300 cm - ondertapijt - bodemvilt - Grondzeil - zwembad vloerbescherming

34,95
Bol.com
as of 24 september 2024 16:35

De voorkeur gaat uit naar een vlakke ondergrond

Indien het mogelijk is, raden we aan om het zwembad op een stenen ondergrond te plaatsen. Het is dan wel aan te raden om zwembadtegels of zeil eronder te leggen zodat je geen schade krijgt aan de onderkant van je zwembad. Stenen zijn namelijk vlak, zorgen voor minder ‘vieze’ voeten en krijg je geen modderpoel. Je kunt het zwembad eventueel ook op het terras of balkon zetten.

Ga je voor een Jaccuzi of zwembad?

Je hoeft niet ver weg om van je vakantie te genieten. In Nederland is het de afgelopen jaren steeds mooier weer in de zomer. Zet daarom achter thuis een mooi zwembad of jacuzzi neer. Schaf eventueel een luchtbed aan en je kunt lekker zonnen in je zwembad. Grote voordeel is dat je ook niet naar de drukke zwembaden hoeft te gaan voor een verkoeling.

Andere tips bij het neerzetten van je zwembad

Hopelijk ben je nu al een stuk verder gekomen met het opzetten van je zwembad. We hebben nog een aantal tips voor je zodat je lang kunt genieten van je zwembad.

1. Zon, of in de schaduw?

Waar zet je de zwembad neer in de tuin, dat is een vraag die je moet stellen voordat je het zwembad gaat opzetten. Zoals we aangaven het liefst op een stenen ondergrond. Maar soms kun je overwegen om het toch op het gras te zetten, omdat daar de meeste zon op de dag komt. Maar let ook op de schaduw, heb je een parasol die je alleen op de stenen kan zetten? Dan is het aan te raden om het zwembad ook op de stenen te zetten. Zorg er wel voor dat je water toevoer hebt, want anders kun je het zwembad moeilijk vullen met water. Kijk ook uit met bomen, want anders moet je elke dag bladeren uit het zwembad halen.

2. Zorg dat je de ondergrond goed schoonmaakt

Waar je het zwembad ook neerzet, zorg dat de ondergrond goed schoon is. Elk scherpe punt kan namelijk een lek veroorzaken in het zwembad. Veeg dus de ondergrond goed aan. Dit geldt ook wanneer je gebruik maakt van zwembadtegels of zeiltjes.

3. De juiste accessoires

Een eigen zwembad in je tuin kost geld. Naast het zwembad, moet je ook rekening houden met liters water. De grote valkuil is om dan te denken; ik bespaar op de accessoires. Dit raden we niet aan, want dan is de kans groter dat je er minder lang van kan genieten. Accessoires die ideaal zijn bij zwembaden zijn:

We zeggen niet dat je alle bovenstaande accessoires nodig bent, maar de kans is dan groter dat je het zwembad ingaat. Hoe vaker je het zwembad in gaat, hoe meer je er van kunt genieten.

4) Maak je zwembad regelmatig schoon

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je het zwembad regelmatig schoonmaakt en daarmee onderhoudt, want niemand gaat in een ‘vies’ zwembad zitten. Zorg dat de vloer schoon is, kijk naar de ph waardes en kijk of het water niet troebel wordt.

5) Vergeet de zonnebrand niet!

Blijf zonnebrand smeren wanneer het heel mooi weer is. Het zou namelijk zonde zijn dat je verbrand bent en daardoor niet kan genieten van de heerlijke zon. Daarnaast kan eventueel een opvouwbare partytent er ook voor zorgen dat je genoeg schaduw hebt. Je kunt hier alle zonnebrand vinden.

Veel plezier met de verkoeling!

Het zwembad is gevuld, je hebt het luchtbed opgeblazen, zwembroek of bikini aangetrokken, zonnebril op en een drankje gepakt. Alle ingrediënten zijn er om even heerlijk in het zwembad te springen. Geniet ervan!