Cadeau’s voor ouderen, bekijk de gehele lijst

We kennen het vast wel. Een oudere (bijvoorbeeld oma of oma) zijn jarig, maar ze hebben alles al. Wat is dan leuk om cadeau te geven? Daar zitten heel veel mensen mee. We gaan in dit artikel je inspiratie geven voor cadeaus die je kunt geven aan bejaarden. Dit kunnen bejaarde vrouwen zijn, maar ook bejaarde mannen. We proberen rekening te houden met verschillende budgetten. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de relatie met de jarige!

Kleine tip om een cadeau voor ouderen aan te schaffen

Voordat we naar de lijst met cadeau ideeën gaan, willen we jullie graag een tip voor families meegeven. Mocht je een cadeau willen kopen voor opa en/of oma, doe dit dan zoveel mogelijk gezamenlijk. Vaak hebben ze namelijk veel meer aan ‘duurder’ en ‘gezamenlijk’ cadeau dan kleine cadeautjes.

Algemene leuke cadeaus die je kunt geven aan oudere mensen

We hebben diverse thema’s gemaakt voor cadeaus voor ouderen. Hieronder gaan we in op de algemene cadeaus.

Abonnement op de krant

Ouderen hebben veel vrije tijd. Ze zijn daarom meestal op de hoogte van het laatste nieuws. Ze kijken het journaal en teletekst. Echter kun je ook een aantal maanden abonnement geven van de plaatselijke krant. Zo hebben de oudere mensen iedere dag of week wat te lezen.

Kaarsen die knispereren

Ben je al bekend met de kaarsen die knispereren? Ze geven een leuk sfeertje aan de woonkamer. De kaarsen maken het geluid van een open haard. Daarnaast ruiken ze heerlijk en gaan ze lang mee. We hebben onlangs een artikel geschreven over de knisperende kaarsen

Fotolijstjes

Ouderen hechten veel waarde aan foto’s. Ze denken dan terug naar bepaalde tijden of aan bepaalde mensen. Je kunt daarom een aantal fotolijstjes kopen met daarin een familiefoto, foto’s van jou en de jarige of bepaalde elementen waar ze blij van worden. Mocht je nog geen gezamenlijke foto hebben, dan kun je er ook één laten maken bij een professionele fotograaf.

Voetenkussen

Over het algemeen is het in huizen van ouderen veel warmer dan normale huizen. Dit komt omdat ouderen het sneller koud hebben. Dit komt onder andere doordat de bloedvaten zich minder goed aanpassen en sensoren in het lichaam trager reageren. Voeten worden het snelste koud. Daarom is een voetenkussen voor ouderen een functioneel en warm cadeau.

Boeken

Er zijn extreem veel boeken in de wereld. Denk aan oorlogsboeken, biografieën, romans, detectives, stripfiguren en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Boeken zijn daarom altijd ‘simpele’ en leuke cadeaus om te geven. Kijk goed naar de reviews en beoordelingen van de boeken, op deze manier krijg je een indicatie van de prestaties van het boek. Je kunt overigens ook boeken kopen over de hobby’s van de jarige, bijvoorbeeld trekkers of vrachtwagens.

Boekenlampje

Boeken lezen we in bed. Echter is het grote licht niet zo fijn voor onze ogen, want daarom vallen we ook langzamer in slaap. Je hebt speciale boekenlampjes die je op het boek kan zetten. Hierdoor heb je voldoende licht en val je sneller in slaap.

Rummikub XXL of grotere spelkaarten

Het populairste spel onder ouderen: rummikub of kaarten. Omdat ze soms niet zo goed kunnen zien heb je ook grotere spelkaarten of rummikub XXL. Het zijn fantastische cadeaus om aan oudere personen te geven.

Voer voor vogels buiten

Ouderen zijn veel thuis en kijken daarom vaak naar buiten. Hoe fijn is het dan dat er een aantal vogels voor de ruiten komen? Daar word je toch blij van. Je kunt een vogelhuisje installeren, maar je kunt ook vogelvoer ophangen zoals pinda’s of een pindakaas pot zodat vogels lekker kunnen eten.

Bloemen

Iedereen wordt blij van bloemen. Het is daarom ook een veelgebruikt cadeau bij oudere mensen. Elk bloemsoort is anders, dus dat maakt het ook leuk. Overigens heeft elke bloem haar eigen kleur. Kijk eventueel ook naar een geschikte vaas waar de bloem ingezet kan worden.

Hobby’s cadeaus voor oude mensen

Ouderen zijn meestal met pensioen en hebben daarom veel vrije tijd. Denk goed na welke hobby’s de jarige heeft. Kijk eventueel of je daar items aan kunt koppelen die handig daarin zijn. Kijkt de jarige graag naar voetbal? Overweeg dan om gezamenlijk een seizoenkaart te nemen bij een voetbalclub. Nog geen hobby? Kijk dan hieronder even voor inspiratie. Overigens kun je ook dingen kopen die ze aan het verzamelen zijn.

Puzzelen

Puzzelen is een gezonde verslaving en ouderen zijn er dol op. De puzzels van 1000 stukjes zijn het populairst. Maar je kunt ze ook aanschaffen in 500, 1500, 2000 stukjes of zelfs meer. De puzzels van Jan van Haasten worden extreem vaak verkocht. Ze zijn van goede kwaliteit, stevig materiaal en hebben leuke designs. Je kunt daarnaast ook kijken naar puzzelmatten en andere accessoires voor deze leuke hobby.

Breien

Haken en breien, daar zijn ouderen dol op. Vroeger was breien namelijk ontzettend populair. Het is namelijk leuk om zelf iets te maken. Je maakt iets wat een ander niet heeft. Zelf bepaal je de kleur, het materiaal en de vormen. Als je wilt gaan breien heb je een aantal dingen nodig. Denk bijvoorbeeld aan wol, haken, een breiboek en opbergtassen. Deze kun je ook tegelijkertijd kopen in breipakketten.

Vissen

Als ze me missen, dan ben ik aan het vissen. Vissen is namelijk pure ontspanning en een leuk tijdverdrijf voor oudere mensen. Even naar de oever, hengeltje uit en vervolgens aan de waterkant zitten op je vis stoel. Je hebt allerlei dingen nodig voor het vissen, denk aan een hengel, een aas, vispas, dobber en een schepnet.

Platendraaier en LP platen

De platendraaiers kennen we ook voornamelijk van vroeger. Met behulp van de zwarte platen lekker muziek luisteren. Voor ouderen is het verzamelen van platen een leuke hobby. Onlangs hebben we een blog geschreven hoe je LP platen kunt schoonmaken en hoe je LP platen aan de muur kunt ophangen.

Uitjes die je aan ouderen kunt geven

Ouderen zijn vaak eenzaam. Sommigen zitten namelijk hele dagen binnen achter de geraniums. Dit komt omdat ze zelf niet durven om naar buiten te gaan of hier niet meer voor in staat zijn. Zorg daarom dat ze een uitje hebben zodat ze buiten de deur komen.

Samen uit eten

Ga gezellige dingen doen met de ouderen. Ze hebben al heel veel, maar komen hoogstwaarschijnlijk niet zo vaak meer bij een restaurant. Ga gezellig lekker samen uit eten bij het favoriete restaurant van oma of opa. Je kunt natuurlijk ook gezellig even gaan lunchen, high-tea of een kopje koffie drinken op het terras.

Boottocht maken

Een boottocht is altijd leuk om te boeken, voor jong en oud. Je bent even uit de drukte en kan zelf bepalen waar je heen vaart. Voor fluisterbootjes en kleine sloepjes hoef je geen vaarbewijs te hebben. Je kunt daarom ook de natuur van dichtbij bekijken. Kijk bijvoorbeeld eens naar een boottochtje bij Giethoorn, fantastisch!

Concert, musical of theater bezoeken

Je hebt verschillende musicals, concerten en theaters die je kunt bezoeken in Nederland. Zo is Soldaat van Oranje één van de populairste musicals van dit moment die momenteel al langer dan drie jaar draait. Maar ook concerten van André Rieú worden volop bezocht door oudere mensen. Wellicht denk je van; dit is niet wat voor de jarige, maar vaak als je er bent is het hartstikke leuk.

Keukenhof bezoeken

De Keukenhof is een bloemenpark ten noordwesten van Lisse, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Dit bloemenpark wordt voornamelijk bezocht door oudere mensen, dus het is hartstikke leuk om een ticket cadeau te geven. De Keukenhof is geopend van 24 maart tot en met 15 mei, dus wees op tijd met het kopen van tickets.

Samen een weekendje weg

Opa en oma, ze vinden het fantastisch om met de kinderen en kleinkinderen een midweek of lang weekend weg te gaan. Boek daarom bijvoorbeeld met de familie een huisje aan het strand of in een vakantiepark. Samen lekker bij de openhaart spelletjes spelen en een drankje doen, heel gezellig!

Cadeau’s die aan vervanging toe zijn

Oude mensen hebben alles al. Dat is vervelend om te horen natuurlijk, maar daar ligt ook de kans voor een nuttig en mooi cadeau. Sommige producten zijn namelijk al zo oud dat ze wel een keer aan vervanging toe zijn. Oudere mensen zijn vaak zuinig met het geld, maar je wilt natuurlijk dat ze nog op een late leeftijd zoveel mogelijk kunnen genieten van het leven. Hieronder hebben we een aantal producten neergezet, maar je kunt natuurlijk zelf ook nadenken of er producten aan vervanging toe zijn. Denk bijvoorbeeld aan de brievenbus, servies,

Koffiezetapparaat

Bij oude mensen zie je vaak de ‘ouderwetse’ koffiezetapparaten. Dat is natuurlijk prima, want er komt lekkere koffie uit. Maar is het misschien niet een keer tijd om een luxe koffiezetapparaat voor de oudere persoon aan te schaffen?  Je kunt daarmee lekkere cappuccino of latte latte macchiato zetten.

Televisie

De televisie is een belangrijk elektronisch apparaat voor ouderen. Ze kijken er waarschijnlijk vaak naar, omdat ze veel ‘vrije’ tijd hebben. Hebben ze nog een oude grote kast in de woonkamer staan? Dan is het eens tijd voor een mooie HD of 4K televisie. Je hoeft natuurlijk niet de duurste TV te kopen, dus filter daarom op prijs en kijk goed naar de beoordelingen.

Telefoon of tablet

De wereld wordt steeds meer digitaal. Even lekker video bellen met opa of oma is heel gewoon geworden. Het is daarom wel belangrijk opa en oma ook beschikken over deze elektronische apparatuur. Net zoals de televisie kun je tablets en telefoons voor relatief weinig geld aanschaffen, maar alsnog is het alleen geven een duur cadeau. Daarom raden we het aan om dit cadeau met meerdere mensen gezamenlijk te geven.

Radio

Ouderen hebben over het algemeen meer last van hun gezondheid dan jongere mensen. Als ze steeds slechter kunnen zien, kijken ze niet zo graag naar de televisie. Wanneer ze wel goed kunnen horen, dan luisteren ze graag naar de radio. Als ze alleen in huis zijn is het ook redelijk stil. Om dit te voorkomen kun je een mooie radio in het huis neerzetten.

Gehoorapparaat of een nieuwe bril

Hierboven haalden we het ook al even aan, maar ouderen zien vaak minder goed of kunnen minder goed horen. Hierbij is een goed gehoorapparaat of een bril noodzakelijk. Ook dit zijn relatief dure cadeaus, dus daarom raden we aan om deze gezamenlijk aan te schaffen. Soms wordt er ook nog een deel verzekerd van de verzekering.

Airfryer

Een Airfryer is een alternatief voor de frituurpan. Dit apparatuur zie je vaak bij jongere mensen in huis, maar waarom zouden ouderen hier ook niet van kunnen genieten? Het is namelijk een fantastisch product om eten te bereiden. Kijk goed naar de afmetingen, prijs en energieverbruik als je een Airfryer wilt gaan kopen.

Hopelijk heb je een cadeau kunnen vinden voor je oma of opa!

We hopen oprecht dat je een leuk cadeau hebt gevonden voor de oudere persoon. Mocht je het nog niet weten, vraag dan gerust aan de jarige wat ze graag willen krijgen. Sommige ouderen zijn namelijk al blij wanneer je een pak koffie meeneemt. Daarnaast hebben ze op bol.com en Amazon ook lijsten gemaakt voor cadeau ideeën.